Украјина наставља офанзиву, Руси успешно одбијају сваки напад

Украјинци су изгубили око 155 војника, три тенка, два борбена оклопна возила, самоходну артиљеријску јединицу "цезар", као и хаубице Мста-Б и Д-30

Ваздушно-космичке снаге Русије су синоћ нанеле високопрецизни удар ракетама великог домета и погодиле непријатељске погоне за производњу ударних дронова.

"Сви назначени објекти су погођени. Циљ је остварен", наводи се у саопштењу руског Министарства одбране.

Украјинске снаге су, како извештава руско војни ресор, и у току јучерашњег дана наставиле да нападају на јужно-доњецком, запорошком и доњецком правцу.

Међутим, руске војска је одлучним дејствима својих одбрамбених јединица, ваздушним ударима, артиљеријском ватром и тешким системима за бацање пламена одбила два непријатељска напада у близини насеља Новопољ Доњецке народне републике (ДНР) и код места Левадное у Запорошкој области.

"Страдало је 25 украјинских војника и уништена су три тенка", прецизира руско Министарство одбране.

У Запорошкој области у близини места Новодаровка и у ДНР код места Нескучноје и Велика Новоселка је поражена непријатељска 128. бригада територијалне одбране, 31. механизована и 1. тенковска бригада Оружаних снага Украјине (ОСУ).

У Запорожју је поражена и 47. механизована бригада ОСУ, а уништено је и складиште муниције 65. механизоване бригаде ОСУ.

Украјина је на овим правцима изгубила укупно око 155 војника, три тенка, два борбена оклопна возила, самоходну артиљеријску јединицу "цезар" француске производње, као и хаубице Мста-Б и Д-30.

На Доњецком правцу активним дејствима групе трупа Југ током дана је одбијено пет непријатељских напада у областима насеља Раздоловка, Первомајскоје, Красногоровка и Маријнка.

Такође, ракетне снаге и руска авијација су код насеља Артјомово, Звановка, Вијемка и Авдејевка у ДНР поразиле јединице 24, 54. и 110. механизоване бригаде украјинске војске.

"Током борби на овом правцу, само јуче је уништено до 340 украјинских војника, два борбена оклопна возила, четири возила, као и једна хаубица Д-30", прецизира се у саопштењу.

На купјанском правцу, оперативно-тактичка и војна авијација, артиљерија групе трупа Запад погодила је непријатељску војску и технику у областима насеља Масјутовка, Молчаново, Кисловка и Берестовоје Харковске области.

Две украјинске диверзантско-извиђачке групе су ликвидиране у областима насеља Сињковка у Харковској области и Новоселовскоје у Луганској Народној Републици (ЛНР).

"Непријатељ је претходног дана на крупјанском правцу изгубио 30 војника, два возила, као и хаубицу Мста-Б", наводи се у саопштењу.

Ваздушним ударима и артиљеријском ватром групе снага Центар нанет је пораз непријатељским јединицама у областима насеља Невское, Червонаја Диброва у ЛНР.

"За један дан на красно-лиманском правцу је уништено више од 50 украјинских војника, два борбена оклопна возила, самоходне артиљеријске јединице 'акација' и 'гвоздика', као и хаубица Д-30", додаје Министарство.

Украјина је у правцу Херсона током дана изгубила више од 35 војника, 11 возила, као и хаубице Мста-Б и Д-30.

Оборен је и авион Су-27 украјинског ратног ваздухопловства код села Красноармејск у ДНР борбеним авионима Ваздушно-космичких снага Русије, а пресретнуто је и пет ракета вишецевних ракетних система ХИМАРС и Ураган.

"Поред тога, уништено је 25 украјинских дронова у областима насеља Шипиловка у ЛНР, Јеленовка, Спорноје, Зелени Гај у ДНР, Ремовка, Новоје Запорошке области и Пролетарка Херсонске области", наводи се у саопштењу руског Министарства одбране.