Русија

Песков: Немачка пуца себи у ногу, на штету својих грађана се покорава Америци

Конкурентност немачке индустрије се у великој мери заснивала на руском гасу, али сада економија у земљи трпи негативне последице, објаснио је портпарол Кремља
Песков: Немачка пуца себи у ногу, на штету својих грађана се покорава АмерициGetty © Scott Nelson / Stringer

Немачка, чија се економска конкурентност заснивала на руском гасу, ипак одлучно прати политику САД и то на штету својих грађана, рекао је портпарол Кремља Дмитриј Песков, коментаришући вест да је Берлин у новој безбедносној стратегији означио Русију као највећу претњу свету.

"Нажалост, Немачка је очигледно одлучила да верно следи Америку, као и цела Европа, да буде узоран члан НАТО-а, који извршава све инструкције Вашингтона", рекао је Песков, преноси "Расија 1".

Немачко руководство је, према његовим речима, спремно да се повинује "чак и на штету интереса својих грађана, пуцајући себи у ногу".

"Сви знамо да се та фантастична конкурентност немачке индустрије у великој мери заснивала управо на руском гасу због његове цене и константних испорука. И сада, када је Немачка сама себе лишила тих конкурентских предности, то ће имати најнегативнији утицај на економију", рекао је Песков.

Што је украјинско оружје моћније, то ће бити већа руска "безбедносна зона"

Величина "безбедносне зоне" у Украјини зависиће од домета украјинског наоружања од којег руска територија мора да буде заштићена, казао је Песков за ТАСС, одговарајући на питање да ли су оцртане могуће границе такве зоне.

"Не, зависи од тога које врсте наоружања Украјина има. Што су више тактичко-техничке карактеристике украјинског наоружања, то би требало да буде већа удаљеност", рекао је портпарол Кремља. "Главни циљ је јасан, да са овим оружјем не дођу до грађана Русије", додао је Песков.

Одговарајући на питање да ли постоји рок после ког ће се приступити стварању такве "безбедносне зоне", Песков је објаснио да тај процес траје "већ годину и по дана".

Руски председник Владимир Путин је 13. јуна на састанку са војним новинарима рекао да би Русија, ако Украјина настави да гранатира нове регионе, могла да размотри стварање "безбедносне зоне" на територији Украјине.

Путин се још једном вратио на ову тему на пленарној седници Санктпетербуршког међународног економског форума (СПИЕФ) 16. јуна. "Ако се ови напади на нашу територију наставе, размотрићемо могућност стварања санитарне зоне на украјинској територији", рекао је тада Путин.

image