Путин са лидерима афричких земаља: Русија је имала право да помогне новим регионима

Јужноафрички председник Сирил Рамафоса, који је у петак боравио у Кијеву са мисијом афричких земаља, открио је детаље мировног плана за Украјину

Лидери шест афричких земаља у оквиру мировне мисије која треба да посредује у решавању руско-украјинског сукоба, састали су се данас у Санкт Петербург са руским председником Владимиром Путином, који је истакао да је Русија отворена за дијалог са свима који желе праведан свет.

"Отворени смо за конструктиван дијалог са свима који желе мир", нагласио је Путин и напоменуо да свет треба градити на принципима правде и узимајући у обзир легитимне интересе свих страна.

Путин је подржао избалансиран приступ делегације ситуацији у Украјини и изјавио да је спреман да размотри било који њен предлог о Украјини.

Русија, како је рекао, никада није одустала од преговора, за разлику од Кијева.

"Где је гаранција да Украјина неће наставити да одбија било какве друге споразуме. Али ми ни под таквим условима нисмо одбили да преговарамо. Драги пријатељи, нисмо ми, већ је руководство Украјине најавило да неће преговарати", рекао је Путин.

Он је подсетио и да је Владимир Зеленски чак потписао указ о забрани преговора са Русијом.

"Сви проблеми у Украјини почели су након државног, противуставног, оружаног и крвавог пуча 2014. године. И овај пуч су подржали западни спонзори. Они се, заправо, не устручавају да причају и причају о томе", рекао је Путин.

После овог пуча, како је подсетио, становништво ових територија најавило да неће послушати оне који су тако дошли на власт.

"Русија је била принуђена да подржи ове људе, имајући у виду наше историјске и културне и језичке везе са људима који живе на овим територијама", рекао је Путин током разговора са делегацијом афричких земаља о украјинском питању.

Он је додао и да је Русија по Повељи УН имала право да призна независност нових региона и да их заштити.

"Да ли смо имали право да признамо независност ових територија? У пуном складу са Повељом УН, имали смо право на то, јер су, руководећи се релевантним члановима те повеље, ове територије имале право да прогласе своје независност. Тако да имамо право да их признамо. И урадили смо то", рекао је Путин.

Он је истакао да је Русија, у складу са чланом 51 Повеље УН, имала право да помогне, позивајући се на параграф о самоодбрани.

"Ова логика коју сам управо изнео, по мом мишљењу и по мишљењу мојих колега, стручњака, беспрекорна је са тачке гледишта међународног права и Повеље Уједињених нација", рекао је Путин.

Земље у невољи не би требало да пате, истакао је руски лидер, и додао да се зато Москва потрудила да обезбеди увоз украјинског жита у афричке земље.

Међутим, због акција Запада, посао није успео: 31,7 милиона тона пољопривредних производа извезено је из украјинских лука, а само 96 хиљада тона стигло је у Африку, прецизирао је Путин.

"Желео бих да вам скренем пажњу на чињеницу да криза на глобалном тржишту хране никако није последица руске специјалне војне операције у Украјини . Она је почела да се формира много пре ситуације у Украјини. И настала је као резултат чињенице да су западне земље – и САД и земље Европе, почеле да се баве економски неоправданим емисијама како би решиле своје проблеме повезане са епидемијом корона вируса", ​​рекао је он.

Запад је, како је илустровао, "као усисивач помеле све прехрамбене производе са светског тржишта у своју корист, злоупотребљавајући монополски положај и доводећи земље у развоју у неповољан положај".

"Нећу да улазим у детаље, али ово је, како ми кажемо, медицинска чињеница. Очигледна ствар", рекао је Путин.

У саставу мировне мисије су, поред јужноафричког лидера Сирила Рамафосе, председник Коморских острва Азали Асумани, лидер Сенегала Маки Сал, председник Замбије Хакаинде Хичилема, премијер Египта Мустафа Мадбули и специјални представници председника Конга и Уганде, Флоран Нсиба и Рухакана Ругунда.

"Време је да Русија и Украјина почну мировне преговоре, а афричке земље су уверене да могу да дају позитиван допринос овом процесу. Афрички континент представља на састанку представља седам земаља и сви смо уверени да можемо дати позитиван допринос овом процесу. И тај допринос дајемо са најдубљим поштовањем за обе земље", рекао је јужноафрички председник Сирил Рамафоса.

Председници Јужне Африке, Сенегала, Замбије, Коморских острва и Египта, како је најавио Ројтерс, на овом састанку предложили су, иначе, низ "мера за изградњу поверења" како би посредовали у сукобу између Русије и Украјине.

Те мере би могле да укључују повлачење руских трупа, уклањање тактичког нуклеарног оружја из Белорусије, суспензију налога Међународног кривичног суда за хапшење Путина и ублажавање санкција.

"Поштовање Повеље УН услов је за дијалог између Русије и Украјине. Уверен сам да то поштује и Русија, која је оснивач ове организације, али и стална чланица Савета безбедности", рекао је сенегалски председник Маки Сал и указао на значај очувања хуманитарних коридора и јачања напора странака у овој области.

Лидери Африке одлучили су да представе мировну иницијативу зато што украјинска криза утиче и на тај континент, рекао је председавајући Афричке уније, председник Коморских острва Азали Асумани.

"Жеља наше делегације је да допринесе у циљу проналажења одрживог мира кризи која супротставља вашу земљу Украјини... Она погађа не само две словенске, пријатељске и суседне земље, већ утиче на цео свет. Посебно, утиче на наш афрички континент, изазвао је проблем у области безбедности хране, енергетске безбедности", рекао је Асумани у разговору са Путином.

ЕУ је пак објавила саопштење у којем инсистира да неће подржати иницијативу афричких лидера ако укључује замрзавање сукоба.

Јужноафрички председник Сирил Рамафоса, који је у петак боравио у Кијеву са мисијом афричких земаља, открио је детаље њиховог мировног плана за Украјину који има десет тачака.

Једна од тачака је да све стране у сукобу имају право на безбедносне гаранције, четврта тачка се тиче чињенице да аутори плана признају суверенитет свих земаља које учествују у сукобу, у шестом пасусу се помиње "слобода кретања житарица преко Црног мора", а тачка осам... односи се на ослобађање ратних заробљеника на обе стране.

"То се тиче деце која су постала таоци овог сукоба – ова деца морају да се врате својим кућама", нагласио је председник Јужне Африке.

Руски председник подвукао је да је Русија легално извезла децу из Украјине, као и да никада није било и нема препрека за поновно њихово уједињење са рођацима.

"Што се тиче деце: деца су светиња. Изводили смо их из зоне сукоба, спасавајући им животе и здравље. Нико није хтео да одваја децу од породица", нагласио је Путин.

Украјински председник је на састанку са делегацијом лидера из Африке истакао да је против замрзавања украјинског конфликта и нагласио да Русија мора да повуче војску са територија које Кијев сматра својим.

Казао је и да не разуме логику афричких лидера који планирају да посете и Русију.

Рамафоса је средином маја председнику Русије и председнику Украјине представио мировну иницијативу у име Замбије, Сенегала, Конга, Уганде, Египта и Јужноафричке Републике. Како је навео, и Москва и Кијев су прихватили мисију лидера афричких држава.

Из Кремља је саопштено да постоји интересовање да са великом пажњом буду саслушани сви предлози који би допринели решавању сукоба.