Русија

Руска војска прецизним ударом погодила штаб украјинске војске

Украјина је у ДНР и Запрошкој обасти јуче изгубила укупно више од 235 војних лица, четири тенка, два борбена возила пешадије, 14 борбених оклопних возила, артиљеријски систем америчке производње М777, као и хаубицу Д-20
Руска војска прецизним ударом погодила штаб украјинске војске© Tanjug/AP Photo/Libkos

Оружане снаге Руске Федерације су у току јучерашњег дана извеле групни удар са мора и са копна из далекометног прецизног наоружања на један од центара одлучивања Оружаних снага Украјине, саопштило је руско Министарство одбране.

"Циљ је остварен. Циљни објекат је погођен", наводи министарство.

Украјина је наставила са нападима на јужно-доњецком, запорошком и доњецком правцу, али руска војска је одговорила на сваки.

У близини Времјовске избочине, компетентним и пожртвованим деловањем руских јединица, ваздушним ударима и артиљеријском ватром групе снага Васток одбијена су три непријатељска напада у областима насеља Новодоњецк у ДНР и Љевадноје у Запорошкој области. Ту је уништено до 30 украјинских војника, два тенка и два борбена возила пешадије.

Руска војска је одбила три непријатељска напада у правцу Запорожја, а погодила је и противничке резерве које су напредовале у близини насеља Степовоје, и ту уништила пет непријатељских борбених оклопних возила.

Украјина је у ова два правца јуче изгубила укупно више од 235 војних лица, четири тенка, два борбена возила пешадије, 14 борбених оклопних возила, артиљеријски систем америчке производње М777, као и хаубицу Д-20.

На Доњецком правцу, активним дејствима јединица групе снага Југ успешно је одбијено седам непријатељских напада у области насељима у ЛНР и ДНР.

У Марјинки и Новгородском у ДНР, ваздушним ударима поражене су јединице 46. аеромобилне бригаде Оружаних снага Украјине и 109. бригаде територијалне одбране.

Током борби на овом правцу уништено је до 340 украјинских војника, једно борбено возило пешадије, два борбена оклопна возила, пет возила и две хаубице Д-30.

На Купјанском правцу, оперативно-тактичка и војна авијација, артиљерија групе снага Запад поразила је непријатељску војску и технику у насељима Харковске области. А уништена је и један украјинска диверзантско-извиђачка група код насеља Новоселовско у ЛНР.

Током дана уништено је преко 40 украјинских војника, оклопни транспортер, два аутомобила и две хаубице Д-30.

На Краснолиманском правцу ваздушним ударима и артиљеријском ватром групе снага Центар поражене су непријатељске јединице у областима ЛНР и ДНР, а обустављене су активности украјинске диверзантско-извиђачке групе.

Ту је уништено је до 50 украјинских војника, борбено возило пешадије, две самоходне артиљеријске јединице "гвоздика", као и хаубице Д-20 и Д-30.

На херсонском правцу, Украјина је изгубила до 40 војника, два возила, хаубицу "гиацинт-Б" и две самоходне артиљеријске јединице "гвоздика".

Погођене су две украјинске радарске станице за откривање ваздушних циљева П-18 у областима насеља Новопавловка у ДНР и Томарино у Херсонској области. А код насеља Дачноје у ДНР је погођен радар за откривање и навођење циљева зенитно-ракетног система С-300.

Притом, борбени авиони Ваздушно-космичких снага Русије оборили су хеликоптер Ми-24 украјинског ратног ваздухопловства код града Краматорска у ДНР а руски системи ПВО пресрели су шест вишецевних ракетних бацача ХИМАРС и "ураган".

Поред тога, уништено је укупно 16 украјинских дронова који су покушали да нападну као и командно-осматрачничко место батаљона 95. десантно-јуришне бригаде ОСУ.

image