"Фигаро": Руси се враћају на Кубу и доносе капитализам

Куба извози цигаре, рум и кафу у Русију, а Москва снабдева Кубу са 92 процената нафте и житарица, пише лист

Руски бизнисмени, туристи и политичари враћају се на Кубу, пише "Фигаро". Обим билатералне трговине расте убрзаним темпом, а Куба је руским привредницима дала погодности које ниједна друга земља није давала раније.

"Бољшевици су се вратили. Баш као у време Хладног рата, када су се совјетски грађани возили лимузином 'Чајка' дуж насипа Хаване, русификација Кубе је у пуном јеку. Руски бизнисмени, туристи и политичари се враћају", пише лист о јачању економских односа између Русије и Кубе.

Како је рекао заменик премијера Русије Дмитриј Чернишенко, обим трговине између Русије и Кубе се у 2022. години утростручио и достигао 452 милиона долара, а за четири месеца текуће године повећан је девет пута у односу на исти период прошле године.

"Куба извози цигаре, рум и кафу у Русију. Москва снабдева Кубу са 92 процената нафте и житарица", пише лист.

Русија жели да диверзификује трговину, пише лист и подсећа на Кубанско-руски економски форум одржан средином маја у Москви.

"На форуму су челници 52 руске и 106 кубанских компанија потписали споразуме у области енергетике, пољопривреде, дигиталних технологија и туризма. Дакле, Уљановска аутомобилска фабрика (УАЗ) ће склапати аутомобиле на Куби у партнерству са кубанским компанијама", пише извор.

Москва модернизује електране у земљи и обнавља челичану на Куби, додаје извор, притом називајући тренутну економску ситуацију на Куби катастрофалном.

Према недавном извештају кубанских власти, спроводи се само 11 од 201 економске директиве за период од 2021. до 2026. Упркос енергетској помоћи Москве, већ два месеца постоји несташица горива. Амбасада САД у Хавани је због тога морала да изнајми кинеске електричне аутомобиле.

Руски званичници су последњих месеци били у посети Куби, са изузетком Владимира Путина. Кубу је недавно посетио и руски министар спољних послова Сергеј Лавров, саветник за националну безбедност Николај Патрушев, председник Државне думе Вјачеслав Володин и шеф "Росњефта" Игор Сечин.

"Москва је у фебруару Хавани понудила 25.000 тона пшенице. Такође ће испоручити 14.500 лампиона за побољшање осветљења на улицама кубанске престонице. Али ови поклони су далеко од незаинтересованости. Кастров режим је руским предузетницима дао бенефиције које никада није дао ниједној земљи од револуције из 1958. године - концесије на земљиште на 30 година, бесплатан увоз пољопривредне опреме, готовински трансфери Русији", наглашава лист.

Истовремено, Москва се сећа да дуг Кубе СССР-у у износу од 35 милијарди долара никада није враћен. Путин га је 2014. године пресекао 10 пута. Кубански председник Мигел Дијаз-Канел је недвосмислено рекао да је "председник Путин искрени пријатељ Кубе".

Али они који су љубоморни на кубанску револуцију су забринути, додаје лист и подсећа да су до 1958. године Американци доминирали кубанском економијом, али после тога странцима није било дозвољено да поседују некретнине. "Капитализам се враћа на Кубу 33 године након распада СССР-а уз помоћ Руса", ​​закључује извор.