"Билд ам зонтаг": Немачка не искључује да иза напада на цевовод за амонијак стоји Кијев

Учешће Украјине у уништавању цевовода се не може искључити, наводи се у унутрашњим документима Министарства одбране Немачке

Немачко Министарство одбране придржава се става да је за напад на цевовод за амонијак "Тољати-Одеса" у Харковској области могло бити криво и руководство у Кијеву, објавио је "Билд ам зонтаг", позивајући се на извештај министарства.

"У анализи ситуације написаној за унутрашње потребе, Министарство одбране пише да се 'не може искључити учешће Украјине у уништавању цевовода'".

Као једна од ставки које иду у прилог овој теорији, Берлин наводи чињеницу да је саботажа изведена на оном делу цевовода који пролази кроз територију која је још увек под контролом Кијева.

Министарство још додаје и да се Украјина придржава стратегије извођења саботажа у оним деловима који су далеко од фронта. На тај начин, Кијев жели да ослаби руске снаге, које онда могу да буду приморане да се прегрупишу и део јединица концентришу на друге територије. Главни правци напада украјинске војске тренутно су, подсетимо, они који воде ка јужном Доњецку, Запорожју и Бахмуту.

"Осим тога, поновно пуштање у рад цевовода (који је престао са радом од почетка Специјалне војне операције) било би посебно корисно за Русе", закључује лист.

Саботажа на цевоводу "Тољати-Одеса", који се користио за извоз руског ђубрива, извршена је 5. јуна. Москва је за напад оптужила украјинске диверзанте.

Цевовод је након фебруара прошле године престао са радом. Рад је зауставио Кијев како би спречио евентуалну катастрофу у случају напада на цевовод, узимајући у обзир да се у његовој непосредној близини налазе насељена места. Извоз амонијака пребачен је на железнице.

Ипак, у јулу прошле године РФ и Украјина потписале су споразум о житу који, између осталог, претпоставља и извоз руског ђубрива и поновно пуштање у рад овог цевовода.

Овај услов још увек није реализован, иако је Кијев ставио потпис на споразум о житу.