Русија

Руска обавeштајна служба: Кијев прави прљаву нуклеарну бомбу

Имамо информације које указују да Кијев може да настави да ради на стварању бомбе пуњене експлозивом и радиоактивним супстанцама, изјавио Сергеј Наришкин
Руска обавeштајна служба: Кијев прави прљаву нуклеарну бомбуwww.globallookpress.com © Stefan Sauer/dpa

Директор Спољне обавештајне службе Руске Федерације Сергеј Наришкин изјавио је да су се недавно појавиле информације које указују да Кијев може да настави да ради на стварању "прљаве нуклеарне бомбе" – муниције пуњене експлозивом и радиоактивним супстанцама, чија експлозија доводи до загађивања огромне територије радијацијом.

"Само такве намере кијевског режима, сатераног у ћошак неуспесима на фронту, могу да објасне податке које је добила Руска спољна обавештајна служба о одлуци Државног инспектората за нуклеарну регулацију Украјине да пошаље на прераду серију озраченог горива из нуклеарне електране 'Ровно', која садржи велику количину радиоактивних материјала. Кијев није чак ни обавестио Међународну агенцију за атомску енергију (ИАЕА) о свом потезу, кршећи споразум о гаранцијама", наводи се у саопштењу Спољне обавештајне службе Руске Федерације.

Два специјална контејнера су превезена на локацију централизованог складишта истрошеног нуклеарног горива у Чернобиљу, званично ради складиштења, а заправо на даљу прераду, наводи се.

"Надамо се да ће ИАЕА и релевантне структуре ЕУ обратити пажњу на такве акције Кијева и појачати контролу било које активности кијевског режима у нуклеарној области", сматра први човек руске обавештајне службе.

Наришкин је упозорио да ће употреба овакве бомбе од стране украјинских снага "имати тешке последице по живот и здравље целокупног становништва и екосистема источне Европе, укључујући државе Европске уније и црноморског региона".

image
VV inauguration
banner