Москва ради на новим рутама за испоруку руског ђубрива на светска тржишта

Извоз ђубрива је кључни елемент договора о житу

Релевантна министарства и компаније раде на новим рутама за испоруку руског ђубрива на светска тржишта, рекао је у интервјуу за ТАСС директор Другог одељења руског министарства спољних послова за Заједницу независних држава (ЗНД) Алексеј Полишчук.

"Настојећи да обновимо рад гасовода за амонијак "Тољати-Одеса", полазили смо од чињенице да треба поштовати договоре. Наравно, постоје алтернативни путеви за снабдевање руског ђубрива на светска тржишта. Наша министарства и компаније раде на овим рутама и њиховој логистици", рекао је он.

Према речима високог руског дипломате, извоз ђубрива је кључни елемент договора о житу.

"Зашто су амонијак и гасовод "Тољати-Одеса" тако витални? Амонијак је неопходан за производњу ђубрива без којих је пољопривредна производња немогућа у многим земљама", објаснио је Полишчук. "А гасовод 'Тољати-Одеса' је јединствена рута, најдужа на свету, дуга је 2.417 километара. Раније се кроз њега пумпало више од два милиона метричких тона амонијака годишње, количина довољна да нахрани више од 45 милиона људи", он додао је.

Саботажа цевовода за амонијак задала је велики ударац безбедности хране на глобалном југу, пожалио се Полишчук.

Русија је раније саопштила да неће продужити споразум о житу уколико договор постигнут у Истанбулу не буде реализован. Из Москве је поручено да део "пакета" који се односи на руски амонијак не функционише.