Песков: Путин је отворен за дијалог о миру, али Кијев није

"Ниво на коме су партнерски и стратешки односи Русије и Кине нам омогућава да будемо сигурни да дијалог Пекинга са другим земљама никада неће бити усмерен против наше земље", констатовао је портпарол Кремља

Руски председник Владимир Путин отворен је за контакте о ситуацији у Украјини, имао је продуктиван дијалог са афричком делегацијом и овај дијалог ће се наставити, али је питање колико тај разговор може да буде ефикасан, с обзиром став који је заузео кијевски режим, рекао је портпарол Кремља Дмитриј Песков.

"Видите да је председник Путин отворен за дијалог, отворен је за контакте", нагласио је.

Међутим, тренутно не постоји "стабилно тло за преговоре", додао је.

"Отворени смо за конструктиван дијалог са свима који желе мир. Свет треба градити на принципима правде и узимајући у обзир легитимне интересе свих страна", нагласио је Путин прошле недеље на састанку са лидерима шест афричких земаља у оквиру мировне мисије која треба да посредује у решавању руско-украјинског сукоба.

Украјински председник је на састанку са делегацијом лидера из Африке, дан пре него што се Путин састао са њима, истакао да је против замрзавања украјинског конфликта и нагласио да Русија мора да повуче војску са територија које Кијев сматра својим.

Поручио је тада и да не разуме логику афричких лидера који планирају да посете и Русију.

Путин је разговору са афричком делегацијом истакао значај снабдевања руског жита најсиромашнијим земљама Африке, подсетио је Песков.

Ниво стратешког партнерства Русије и Кине омогућава да будемо сигурни да изградња односа Кине са другим земљама неће бити усмерена против Руске Федерације, изјавио је портпарол Кремља.

"Кина остварује своје суверено право да гради односе са другим земљама. Штавише, не смемо умањити значај изградње предвидивих односа између Кине и САД", објаснио је.

Амерички државни секретар Ентони Блинкен завршио је у понедељак дводневну посету Кини, где је разговарао са кинеским председником Си Ђинпингом, министром спољних послова Ћин Гангом и са водећим кинеским дипломатом Ванг Јијем.

Амерички државни секретар је признао да Кина и САД нису постигле консензус о успостављању оперативне комуникације између војске у случају кризних ситуација, рад у овој области се наставља.

Блинкенова посета је била прва посета америчког државног секретара Кини у последњих пет година, а организована је у условима значајног погоршања односа између Пекинга и Вашингтона због низа питања, укључујући питање Тајвана, инцидент са обарањем кинеског балона изнад САД, као и сталне несугласице у области трговине и технологије.

Тема размене ратних заробљеника између Русије и Украјине је осетљива и треба да се одвија у тишини, казао је Песков, одговарајући на питање приоритета који кијевски режим намеће приликом размене.

Раније су "РИА Новости" објавиле да су у Кијеву своје ратне заробљенике поделили у категорије према приоритету приликом размене за руске заробљене војнике. Преговарачима је наређено да првенство дају борбено спремним војницима и официрима неонацистичког "Азова", а последњи на списку су обични рањени украјински војници који из здравствених разлога неће моћи да се врате на дужност.

"Не бих желео да на било који начин коментаришем тему размене. То је прилично осетљив, компликован и мукотрпан посао. Треба га обављати у тишини", казао је.

Не треба имати превелика очекивања од предстојећег састанка о сиријском проблему у Астани, казао је Песков и објаснио да је то веома дуг пут и да Русија наставља своју доследну линију.

Састанак заменика министара спољних послова Русије, Турске, Сирије и Ирана о нормализацији односа Анкаре и Дамаска одржава се у уторак у Астани.

"Ово је наставак веома дугачког пута. Наравно, не треба се упуштати у нека прецењена очекивања, али посао се наставља. Руска страна је доследна својој линији", прокоментарисао је очекивања.

Главни град Казахстана је од 20. до 21. јуна домаћин 20. рунде преговора о сиријском проблему уз учешће представника Русије, Турске, Ирана, сиријске владе и опозиције, као и специјалног изасланика генералног секретара УН. На дневном реду је и расправа о питањима борбе против тероризма, хуманитарној ситуацији и проблему повратка избеглица.