Русија

Кремљ о Бајденовој изјави: Непредвидива политика САД постаје неприхватљива за већину

Имамо сопствене лоше односе са Америком и веома добре односе са Кином, казао је портпарол Кремља
Кремљ о Бајденовој изјави: Непредвидива политика САД постаје неприхватљива за већину© Tanjug/AP Photo/Alexander Zemlianichenko

Сједињене Америчке Државе воде противречну, непредвидиву политику, њихов менторски тон је постао неприхватљив за већину држава, казао је портпарол Кремља Дмитриј Песков, преносе "РИА Новости".

Тако је прокоментарисао изјаву америчког председника Џозефа Бајдена који је кинеског колегу назвао "диктатором који се осрамотио" јер није знао све информације о инциденту са балоном, само дан након што је државни секретар Ентони Блинкен посетио Пекинг, у покушају да стабилизује билатералне односе са Кином.

"У питању је противречна манифестација спољне политике САД што указује да су непредвидиви и да настављају са својим менторским понашањем полако постаје неприхватљиво за велики број држава. Таквих је све више", рекао је Песков новинарима.

Пре само неколико дана се причало о сусрету америчког државног секретара у Пекингу и о помирљивим изјавама, а сад одједном лидер Америке показује нејасне акције, приметио је.

"Али то је њихова ствар. Ми имамо сопствене лоше односе са Америком и веома добре односе са Кином", закључио је он.

Министарство спољних послова Кине изразило је протест због изјаве америчког председника. 

Бајден није сачекао ни два дана од посете америчког државног секретара Ентонија Блинкена Кини у којег је Вашингтон полагао велике наде да ће допринети побољшању односа између земаља, а осмелио се да критикује кинеског лидера.

Иако је Блинкен у Пекингу рекао да би поглавље са наводним кинеским шпијунским балоном требало да буде архивирано, Бајден је у уторак изнео лични коментар и увредио Сија.

Русија спречила терористички напад кијевског режима

Русија је успела да одбије напад украјинских дронова у Подмосковљу системима за електронско ратовање, потврдио је Песков.

"Био је напад. Успешно је извршен задатак. Дронови су оборени уз помоћ средстава за борбу против беспилотних летелица. Истрага је у току", казао је Песков.

Три украјинска дрона авионског типа су покушала да изведу терористички напад на територији Московске области, али Русија је спречила напад и оборила дронове, саопштило је руско Министарство одбране.

Напад је заустављен, нема жртава и штете.

Споразум о житу

Уједињене нације нису у могућности да изврше одговарајући утицај на земље колективног Запада у вези са Споразумом о житу и испуњавању обавеза према Руској Федерацији, оценио је Песков.

"Већ смо чули изјаве представника УН, који су приморани да констатују да, нажалост, нису у могућности да изврше потребан утицај на Запад. Тако да за сада још увек нема договора", одговорио је Песков на питање да ли постоје предуслови за продужење житног посла од стране Русије.

"Не, нема предуслова, јер део споразума у вези са Русијом није испуњен", објаснио је.

image