Антонов: Нека Америка обнавља Украјину јер је одговорна за рат

Можда ћете некако моћи да платите за домове уништене америчким оружјем, али како ће Вашингтон да плати за уништење животе невиних људи, упитао је руски амбасадор

Сједињене Америчке Државе треба да обнављају Украјину, оне су одговорне за оно што се дешава у земљи, изјавио је руски амбасадор у САД Анатолиј Антонов, коментаришући изјаву америчког државног секретара Ентонија Блинкена, који је рекао да ће Русија на крају морати да плати обнову земље, преносе "РИА Новости".

Руски амбасадор је нагласио да је украјински сукоб "последица вишегодишњих и сврсисходних напора Америке да створи жариште напетости" у близини граница Руске Федерације и претвори Украјину у "анти-Русију".

Подсетио је да су "подршком антиуставног пуча у Кијеву 2014. године Вашингтон и западне земље изазвале кризу која траје већ девет година". "Сада су САД још активније укључене у распиривање сукоба, шаљу моћно оружје Кијеву и онемогућавају било какве мировне иницијативе", рекао је руски дипломата.

"Можда ћете некако моћи да платите за домове уништене америчким оружјем, али како ће Вашингтон да плати за уништење животе невиних људи? Како ће се оправдати Украјинцима које терају у непромишљене фронталне нападе у данашњој такозваној контраофанзиви?", упитао је амбасадор Руске Федерације.