Европа остаје без руског гаса који иде преко Украјине? Све мање шансе за обнову уговора

Заиста не могу да замислим како би договор могао да буде билатералан, рекао је министар енергетике Украјине Герман Галушченко

Једна од последњих артерија која преноси руски гас у Европу могла би да буде затворена до краја следеће године, када истиче уговор о снабдевању Украјине и "Гаспрома", рекао је министар енергетике Украјине Герман Галушченко за "Фајненшел тајмс".

Галушченко је истакао да су шансе да Кијев и Москва договоре обнову петогодишњег уговора о транзиту који је први пут потписан 2019. мале, иако се кроз Украјину допрема скоро 5 одсто укупног европског увозног гаса.

"Заиста не могу да замислим како би договор могао да буде билатералан", рекао је Галушченко на питање да ли би Украјина била спремна да поново преговара о споразуму са Москвом и додао да Украјина "већ припрема своје системе за смањење залиха". 

Након претходних смањења - енергетска криза, инфлација и виши трошкови живота

Због санкција које је Запад увео Москви, смањено снабдевање Европе руским гасом прошле године проузроковало је енергетску кризу, подстакло инфлацију и подигло трошкове живота широм европског континента.

Иако је већина рута којима се руски гас допремао у Европу затворена, украјински гасовод је један два која су наставила да преносе гас из Русије, иако смањеним капацитетом, пише ФТ.

Према подацима енергетске консултантске куће ИЦИС, Аустрија се у мају за око половину свог увоза гаса ослањала на руски гас који је пролазио кроз Украјину, док је Словачкој тај гасовод обезбеђивао чак 95 одсто.

Ово је, како се додаје, прво признање Кијева да ће уговору којим се гарантује пренос руског гаса кроз Украјину вероватно "бити дозвољено да истекне" крајем следеће године. 

Без украјинске транзитне руте, једини гасовод из Русије који би још увек испоручивао гас у Европу био би Турски ток, који снабдева земље на југоистоку континента и који је у мају чинио нешто мање од 3 одсто европског увоза гаса.

Галушченко је сугерисао да би европски политичари можда желели да поново преговарају о уговору, као што се догодило 2019. године када је делегација ЕУ посредовала у трилатералним разговорима са Русијом и Украјином, аналитичари кажу да је то мало вероватно.

Европска комисија је одбила да коментарише да ли ће покушати да подстакне преговоре са Русијом о обнови уговора, наводи ФТ и објашњава да чак и мали губитак снабдевања има потенцијал да подигне цене широм континента.

Руски гас у Европу може и без уговора са Украјином

Заменик руског министра спољних послова Михаил Галузин рекао је да би одлука да се не продужи споразум о транзиту гаса "задала ударац" ЕУ, док би Украјина губећи дивиденде од транзита "пуцала себи у ногу".

Европске цене гаса порасле више од 10 пута у односу на нормални ниво у 2022. години, подсећа ФТ.

Ипак, како се објашњава, иако уговор о транзиту истекне, "Гаспром" би технички и даље могао да шаље гас кроз Украјину тако што би резервисао одређене количине путем аукција које је, према европским правилима, њихов оператер система за пренос гаса обавезан да одржи.

"Тешко је замислити како би могао да се обнови уговор за који обе стране тврде да није испоштован, а посебно имајући у виду рат у којем се налазе. Међутим, у теорији гас би требало да настави да тече ако га европски купци и даље желе и ако је Русија спремна да га пошаље ", рекао је аналитичар Лоран Русекас.