Русија

Нуклеарна подморница "Белгород" ускоро у служби руске ратне морнарице

Унапредићемо нуклеарно оружје ове године, поручено је из руске Ратне морнарице
Нуклеарна подморница "Белгород" ускоро у служби руске ратне морнарицеGetty © Oleg Nikishin / Stringer

Нуклеарна подморница "Белгород" биће ове године стављена у службу руске морнарице, рекао је главнокомандујући Ратне морнарице адмирал Николај Јевменов на маргинама Међународног поморског салона.

"Као што је рекао председник, унапредићемо нуклеарно оружје ове године", рекао је Јевменов за "РИА Новости".

Вишенаменска нуклеарна подморница "Белгород" у себи носи дронове "посејдон", који могу бити опремљени и конвенционалним и нуклеарним наоружањем.

Подморница је поринута је у априлу 2019. године, а ускоро ће јој се придружити и нуклеарна подморница "Хабаровск", која је у изградњи и која ускоро постаје редовни носач "посејдона".

Притом, све нове фрегате и корвете и оне које су у изради биће наоружане хиперсоничним ракетама "циркон", напоменуо је Јевменов и додао да руска Ратна морнарица наставља да користи и крстареће ракете "оникс" и "калибар".

"Доказали су да су веома поуздани", објаснио је.

Русија ће, узимајући у обзир, нове изазове и искуство стечено у СВО, наставити да усавршава Оружане снаге, а почеће од нуклеарног оружја које представља кључни фактор безбедности Руске Федерације и глобалне безбедности, поручио је председник Русије Владимир Путин.

"Најважнији задатак овде је развој нуклеарне тријаде, која је кључна гаранција руске војне безбедности и глобалне стабилности. Већ око половине јединица и формација Ракетних стратешких снага опремљено је најновијим комплексима 'јарс', а трупе се поново опремају савременим ракетним системима са хиперзвучном бојевом главом 'авангард'", рекао је Путин и додао да ће ускоро борбено дежурство ступају први лансери комплекса "сармат" са новом тешком ракетом.

Арсенали ваздухопловних и поморских компоненти стратешких нуклеарних снага се попуњавају, рекао је Путин.

image