Русија

Путин поручио СБ: Будите опрезни! Кијев није потрошио све оружје, резерве војске су му ограничене

Запад можда и има довољне количине војне технике коју може да шаље Украјини, али мобилизационе резерве нису безграничне, казао је Путин и закључио да је "Запад дефинитивно решио да ратује до последњег Украјинца"
Путин поручио СБ: Будите опрезни! Кијев није потрошио све оружје, резерве војске су му ограничене© kremlin.ru

Председник Русије Владимир Путин одржаo је састанaк са сталним члановима Савета безбедности и затражио од министра одбране Сергеја Шојгуа да изнесе извештај о ситуацији у зони борбених дејстава.

"Украјинске трупе су смањиле активност и прегрупишу се", известио је Шојгу Путина.

Претходних 16 дана Оружане снаге Украјине су покушавале да воде офанзиву, сада су успориле, мада, додао је руски министар, упркос губицима имају још снаге за напад.

"Руска страна се спрема да одговори на даља офанзивна дејства", казао је.

На питање Путина каква ће бити реакција на нове испоруке западног оружја Кијеву, Шојгу је рекао: "Већ сада је јасно да оно што је испоручено Кијеву и што ће бити испоручено неће битно утицати на ток Специјалне војне операције".

Запад ће 2023.године Украјини испоручити 250 тенкова, међу њима је 120 "леопарда", 31 "абрамс", казао је Шојгу.

"Од 4. јуна до 21. јуна уништено је 246 тенкова, од тога 13 страних модела, 595 оклопних возила и борбених возила пешадије, 42 ракетна система, 10 ловаца, 4 хеликоптера, 264 дронова, 424 возила, више од 13 хиљада војних возила", казао је секретар Савета безбедности Русије Николај Патрушев.

Запад можда и има довољне количине војне технике коју може да шаље Украјини, али мобилизационе резерве нису безграничне, казао је Путин и закључио да је "Запад дефинитивно решио да ратује до последњег Украјинца".

Поручио је члановима Савета безбедности да узму у обзир реалну ситуацију када припремају линију одбране и стратегију борбе у зони СВО, с обзиром да офанзивна резерва Украјине још није исцрпљена.

"Морамо да полазимо од чињенице да непријатељ још увек није искористио велики број стратешких резерви и молим вас да то имате на уму када планирате борбени рад", нагласио је Путин.

Русија не види потребу да даље мобилише своје грађане, до данас је 114 хиљада људи потписало уговоре са Министарством одбране, прецизирао је Шојгу и додао да ће формирање резервне војске бити завршено до краја јуна.

"Волонтери су мотивисани, жељни борбе. Али им је потребна озбиљна припрема, коју сада пролазе на осам полигона, са њима ради више од 600 инструктора", казао је Сергеј Шојгу говорећи о добровољцима који се боре на фронту.

image