Русија

Песков: На Западу раздор због неуспеха украјинске офанзиве

"Кијев трпи континуирани притисак да настави борбу до последњег војника, то је очигледно", казао је портпарол Кремља
Песков: На Западу раздор због неуспеха украјинске офанзивеwww.globallookpress.com © Petrov Sergey/news.ru via globallookpress.com

Раздор земаља Колективног запада и све већи притисак на Кијев због неуспеха украјинске офанзиве су очигледни, оценио је портпарол Кремља Дмитриј Песков, преносе "РИА Новости".

"О неуспесима би ипак требало да говоре професионалци, односно војска и друге релевантне службе. Али што се тиче могућег раздора на колективном Западу и континуираног ванредног притиска на Кијев да настави борбу до последњег војника, то је очигледно", казао је Песков, одговарајући на питање да ли неуспеси украјинске војске на фронту приближавају земље преговарачком столу.

Руски министар одбране Сергеј Шојгу је на данашњем састанку Савета безбедности рекао да су украјинске трупе, после 16 дана активних непријатељстава, успориле своју активност и да се сада прегрупишу, а секретар Савета безбедности Русије Николај Патрушев додао је да су губици Кијева током украјинске контраофанзиве већ премашили 13.000 људи.

Песков је, говорећи о изјави украјинског председника Владимира Зеленског о томе да Русија спрема провокацију у нуклеарној електрани у Запорожју, рекао је да је то још једна лаж.

Раније је Зеленски у интервјуу америчком телевизијском каналу Ен-Би-Си рекао да Русију не занима безбедност у Украјини. "Ово је још једна лаж", рекао је Песков.

Осврнуо се и на одлуку Молдавије да откаже прославу 9. маја - Дана победе у Другом светском рату, и закључио да одлука разочарава, вређа осећања ратних ветерана.

image