Русија

Амерички стручњаци: Нуклеарно оружје не би помогло Русији у Украјини

"Дифенс ван" тврди да нуклеарно оружје није довољно ефикасно на тако великом бојном пољу попут Украјинског
Амерички стручњаци: Нуклеарно оружје не би помогло Русији у Украјини© Louai Barakat/Keystone Press Agency

Употреба нуклеарног оружја имала би далекосежне политичке и еколошке последице, али "не би Русији помогла да добије рат", тврди амерички војни лист "Дифенс ван".

У покушају да открију какву би штету могло да направи руско нуклеарно оружје мале снаге, они су стигли до одговора да његов ефекат зависи од тога где би било коришћено.

А на бојном пољу попут оног у Украјини не би, како су уствдили, имало неки кључан значај за епилог руске специјалне војне операције.

"Непосредни ефекти би били прилично ужасни ако бисте били ухваћени незаштићени у кругу од неколико километара, а војна примена би вероватно имала за циљ да уништи локалне концентрације непријатељских трупа (ако су биле довољно глупе да се концентришу на начин који је обезбедио такву мету), или можда важних складишта снабдевања и слично", рекао  је за овај лист Мајкл Франкел, бивши сарадник у Лабораторији за примењену физику "Џонс Хопкинс".

Али, тврди Франкерл, такво оружје коришћено на стварном украјинском ратишту против војних снага, не би донело велику предност Русији, јер много тога, како пише тај лист, има везе са огромном величином бојног поља.

Укупна површина земље коју заузима Русија је, како истиче "Дифенс ван", готово величине Португала, а Украјинци се боре на више фронтова, и нису концентрисани тако да би могли да се гађају нуклеарним оружјем.

"Нуклеарна експлозија од пет килотона биће ефикасан убица - али само на релативно малој удаљености, вероватно мање од један или 1,5 километар. Шансе да преживите такву експлозију (заједно са било којом тешком опремом) су прилично добре када пређете ту удаљеност, а преко два километра још боље. Дакле, употреба нуклеарке за заустављање или одбацивање фронта дугог двадесет или тридесет километара не изгледа изводљиво", тврди Франкел.

Оружје би, наводи се, помогло да се отвори коридор кроз одбрамбену линију, али прелазак преко радијацијом загађеног земљишта не би много донео Русима.

А, нуклеарне падавине и секундарни еколошки и радиолошки ефекти су много више мана, него предност тог оружја, наводи саговорник овог часописа.

"То значи да би свако оружје које је Русија употребила у Украјини загадило много веће подручје од своје специфичне мете. И не постоје добри начини да се предвиди колико далеко то загађење и контаминација могу досећи", пише "Дифенс ван".

Лист додаје да амерички званичници нису јасно саопштили како би одговорили на употребу руског нуклеарног оружја, само су истакли да би одговор био "катастрофалан" за "Путинов режим".

 

image