Наришкин: Кијев прошле године спремао напад на Донбас, неће моћи да нас униште оружјем

Директор руске Спољне обавештајне службе поручио да је Москва имала податке који су указивали на то да се Кијев спремао да започне велику операцију у Донбасу почетком прошле године

Западне елите се много варају када мисле да је могуће уништити Русију снагом оружја, рекао је данас директор руске Спољне обавештајне службе Сергеј Наришкин. 

Како је објаснио, "тешке последице ове велике заблуде данас на себи осећају борци Оружаних снага Украјине и плаћеници из западних земаља, који масовно гину на фронту" за интересе који нису њихови, већ елита из Вашингтона и "низа других престоница земаља чланица НАТО".

Наришкин је данас изјавио и да је Русија имала податке да се Кијев спремао да крајем фебруара или почетком марта 2022. године започне нове операције у Донбасу, што се, подсетимо, подудара са периодом када је Москва саопштила да почиње Специјалну војну операцију.

У том циљу, Украјина је специјално радила на припремању својих снага како би угушили Донбас, а ове информације касније су потврдили и нови докази до којих је руска страна успела да дође након почетка борби, додао је.

Како не би дошло до великог броја цивилних жртава, Русија је била принуђена да започне Специјалну војну операцију, истакао је Наришкин.

Подсетимо, украјинска офанзива почела је почетком месеца, али до сада није имала великог успеха. Како акције нису ишле како је планирано, како је то објаснило руско Министарство одбране, Кијев је изазвао саботажу хидроелектране Каховка, а према најновијим изјавама украјинског председника Владимира Зеленског, врло је могуће да се спрема напад и на највећу нуклеарку у Европи - Запорошку нуклеарну електрану.

Досадашњи губици украјинске стране, од почетка офанзиве, десет пута су већи од руских, подвукао је недавно председник Русије Владимир Путин.