Русија

Лавров: Афричко тржиште расте, убрзати одлуку о укључивању Афричке уније у Г20

Шеф руске дипломатије прокоментарисао сарадњу са афричким континентом пред јулски самит "Русија-Африка"
Лавров: Афричко тржиште расте, убрзати одлуку о укључивању Афричке уније у Г20www.globallookpress.com © Komsomolskaya Pravda

Русија заузима став да је потребно да дође до развоја нових финансијских центара и реформе глобалног финансијског система, рекао је данас шеф руске дипломатије Сергеј Лавров у Москви.

Министар се осврнуо на ситуацију око афричког континента и рекао да би у скорије време требало да се догоди већа интеграција овог региона у главне глобалне процесе и "механизме управљања".

Ово ће бити могуће захваљујући укључивањем у рад Г20, на иницијативу Русије, подсетио је.

"Финансијска и економска независност и даље представљају један од кључних фактора за развој Африке", нагласио је Лавров, а затим и додао да Русија заузима став да је потребно да дође до реформе глобалног финансијског система и развоја нових финансијских центара.

"Заступамо став да треба доћи и до прерасподеле монетарних ресурса у њихову корист. Посебну пажњу посвећујемо потребама афричких држава".

Африка је једно од тржишта које се брзо развија. Значај које овај континент има за извоз руских производа, али и руска улагања, наставља да расте, а велики број афричких економија регистровао је приметан раст током последњих десет година, приметио је министар.

Номинални БДП афричког континента порастао је један и по пут током последњих 10 година.

Како је даље навео, ове државе, такође, желе да наставе сарадњу са Москвом, о чему ће бити рећи и током следећег другог самита "Русија-Африка" планираног за јул ове године. 

image