Оружје које Запад шаље Кијеву завршило на граници са Израелом: Москва упозоравала на последице

Давање оружју Кијеву је опасност за цео свет, каже портпарол Кремља

Портпарол Кремља Дмитриј Песков поручио је данас да је Москва више пута указивала на то да се оружје које се шаље Украјини може наћи и у другим деловима света, упозоривши тиме међународну заједницу на још једну негативну страну укључивања Запада у сукоб.

"Претња је актуелна", оценио је Песков коментаришући последњу изјаву израелског премијера Бењамина Нетањахуа.

Израелац је, подсетимо, изјавио да држава већ сада региструје западно оружје које се испоручује Кијеву у близини својих граница.

"То је било неизбежно", рекао је портпарол Кремља. 

"И раније смо говорили да оружје у Украјини продају различите групе на оним местима где је то могуће, као и да Кијев не може да осигура да ситуација око оружја које добија са Запада буде стабилна. То је опасност за безбедност света", упозоравају из Кремља и данас.

Упитан да прокоментарише изјаву француског председника Емануела Макрона - који је поручио да Русија има дестабилизујућу улогу у Африци - Песков каже да односи Москве и афричких земаља нису усмерени против било које треће стране.

Подсетимо, Русија и афрички континент све више јачају односе, што изазива забринутост Запада који се прибојава да би могао изгубити утицај у том делу света. Следећег месеца, у јулу, у плану је да се у Санкт Петербургу одржи и други самит "Русија-Африка".