Побуна "Вагнера" завршена, Лукашенко са Пригожином постигао договор о деескалацији

Припадници групе "Вагнер" окончали су своју побуну након што је белоруски председник Александар Лукашенко, по налогу Владимира Путина, разговарао са вођом "вагнероваца" Јевгенијем Пригожином и договорио повлачење и деескалацију

"Јевгениј Пригожин прихватио је предлог председника Александра Лукашенка да заустави кретање наоружаних људи 'Вагнера' у Русији и предузме даље кораке за деескалацију тензија", наводи се у саопштењу Лукашенкове канцеларије.

У обраћању јавности поводом оружане побуне групе "Вагнер", председник Руске Федерације Владимир Путин рекао је да је издао потребна наређења и да ће држава заштитити све грађане Русије.

"Русији је потребно јединство и одговорни поступци, морамо да одбацимо све што подрива наше друштво изнутра", поручио је Путин.

Шеф "Вагнера" Јевгениј Пригожин у петак је оптужио Министарство одбране за напад на припаднике његове групе и покренуо оно што је руски председник потом назвао оружаном побуном. 

Руско Министарство одбране демантовало је Пригожинове наводе о нападу и упозорило припаднике "Вагнера" да су преварени "у Пригожиновом злочиначком коцкању и учешћу у оружаној побуни", да су многи њихови саборци већ уочили своју грешку и затражили помоћ да се безбедно врате у своје базе.

У саопштењу се наводи да је таква помоћ већ пружена, а припадници "Вагнера" позвани су да ступе у контакт са представницима Министарства одбране и безбедносним агенцијама што пре, уз истицање да им је гарантована безбедност.

Лидер Чеченије Рамзан Кадиров поручио је да подржава сваку реч Владимира Путина и навео да су припадници руског Министарства одбране и Руске гарде из Чеченије већ у зонама напетости и да ће извршити своје задатке.

Огласила се и портпаролка Министарства спољних послова Русије Марија Захарова која је позвала "вагнеровце" да стану уз државу и њеног председника. 

24. јун 2023 • 20:32

Путин и Лукашенко поново разговарали, размотрили детаље преговора са "Вагнером"

Председник Русије Владимир Путин и председник Белорусије Александар Лукашенко вечерас су поново разговарали телефоном.

Председник Лукашенко је том приликом обавестио руског председника Путина о детаљима преговора са руководством групе "Вагнер".

Председник Русије Владимир Путин подржао је преговоре и захвалио се белоруском колеги на обављеном послу, саопштили су из прес службе председника Белорусије Александра Лукашенка. 

"Вагнеровци" пакују ствари, припремају се да напусте војни штаб у Ростову на Дону

Након што су лидер Белорусије Александар Лукашенко и оснивач "вагнероваца" Јевгениј Пригожин постигли договор да је крвави сукоб на територији Русије недопустив, ситуација око штаба Јужног војног округа у Ростову на Дону почела је да се смирује.

"Вагнеровци" су виђени како пакују ствари и припремају се да напусте ове позиције, јавља руска редакција РТ на Телеграму.

"Волстрит џорнал": САД неће увести нове санкције против "Вагнера" како се не би сложиле са Москвом

Сједињене Америчке Државе неће увести нове санкције против "вагнероваца" како овим чином Вашингтон случајно не би заузео званичну руску страну, односно, како не би дошло до подржавања позиције које се држи и Кремљ, пише "Волстрит џорнал". 

"Вашингтон не жели да испадне да он заузима ову или ону страну", пренео је лист речи неименованог извора.

Како је раније саопштио "Волстрит џорнал", амерички Стејт департмент планирао је да 27. јуна уведе нове санкције против "вагнероваца" због њихових акција у Африци. 

Пригожин: Враћамо се назад

Вођа "Вагнера" Јевгениј Пригожин рекао је да је донео одлуку да заустави колону својих возила која је, наводно, из Ростова на Дону кренула ка Москви и да се враћају назад, пренеле су "РИА Новости".

Лукашенко разговарао са Пригожином: "Вагнеровци" пристали на деескалацију

Председник Белорусије Александар Лукашенко разговарао је данас са оснивачем "вагнероваца" Јевгенијем Пригожином, након разговора и по договору са председником Русије Владимиром Путином, јављају белоруски медији блиски руководству из Минска.

Како додају из прес службе Лукашенка, Пригожин је пристао да заустави кретање "вагнероваца" по територији Русије и сложио се да ће предузети даље кораке ка деескалацији тензија. 

Руски медији јављају да су Лукашенко и Пригожин разговарали "цео дан" након чега су дошли до "корисне и прихватљиве опције разрешења ситуације, које укључују и безбедносне гаранције за борце приватне војне компаније 'Вагнер'".

Пригожин и Лукашенко усагласили су се да би крвави сукоб на територији Русије био "недопустив".

Кулеба очекивано признао: Било какви проблеми у Русији иду нам у корист

Министар спољних послова Украјине Дмитриј Кулеба очекивано је задовољно дочекао последње вести о оружаној побуни у Русији, рекавши да "било какав устанак, било какав проблем који се појављује код непријатеља одговара нашим интересима".

Додао је да је рано оцењивати какав ће утицај ова дешавања имати на саму Украјину, те још једном поновио да било какви проблеми у Русији иду у прилог украјинске победе. 

Захарова посетила Тројице-Сергијеву лавру, позвала народ на јединство

Портпаролка руског Министарства спољних послова Марија Захарова посетила је данас једну од највећих руских светиња Тројице-Сергијеву лавру и одатле се обратила народу Русије. 

Она је позвала народ на јединство и упозорила да тренутно није време за истеривање правде, јер се ради о историјском тренутку, када је најбитнија отаџбина. 

Подсетила је да је најстрашнија издаја човечанства била издаја Јуде, који је, иако је говорио истину када је показао где се молио Исус Христос, у исто време извршио страшну издају. 

"Будите храбри и одани, будите заштитници земље и народа! Све што нам је сада потребно је наше јединство. У томе је наша снага и у том јединству је и истина. С Богом!", рекла је Захарова.

Си-Ен-Ен: Бајден помно прати ситуацију у Русији

Председник Сједињених Америчких Држава Џозеф Бајден прати ситуацију у Русији, пренео је Си-Ен-Ен.

"Председник Бајден је обавештен о ситуацији у Русији", наводи се у саопштењу из Беле куће и додаје да Вашингтон помно прати развој ситуације.

Бајден је, како преносе "РИА Новости" позивајући се на Белу кућу, о Русији разговарао са лидерима Француске, Немачке и Велике Британије.

Белгија сутра одржава седницу Савета безбедности

Премијер Белгије Александар де Кро данас је изјавио да ће сутра у Белгији бити одржана седница Савета за националну безбедност због дешавања у Русији. 

"Ситуација у Русији је врло озбиљна и може да се заврши озбиљним последицама по Европу. Данас ћу се консултовати са министрима одбране и спољних послова и нашим обавештајним службама", написао је он на Твитеру. 

Лукашенко одржао два састанка са војском и безбедносном службом

Председник Белорусије Александар Лукашенко одржао је данас два састанка са безбедносном службом и војском.

Састанци су одржани јутрос и у послеподневним сатима. 

Уједно, подсетимо, Лукашенко је данас о последњим дешавањима у Русији телефоном разговарао и са председником Русије Владимиром Путином и том приликом изразио пуну подршку Минска званичном руководству Русије. 

Градоначелник Москве: Понедељак у Москви нерадан дан

Градоначелник Москве Сергеј Собјанин саопштио је данас да ће понедељак у Москви бити нерадан дан, јављају руски медији.

Мера је уведена због последњих дешавања у земљи, које је руководство земље описало као оружану побуну и покушај државног удара.

Са радом ће ипак наставити градске службе, одбрамбено-индустријски сектор земље и локални органи власти.

У престоници је данас уведен и такозвани противтерористички режим, због чега су раније током дана у граду отказана сва масовна окупљања. 

При уласку у град појачане су и мере безбедности. 

Собјанин је саветовао све грађане да се уздрже од кретања по граду уколико то заиста није неопходно.

Званичник Думе позвао "вагнеровце" да положе оружје

Председник Одбора Државне думе за изградњу државе и законодавство Павел Крашениников позвао је припаднике групе "Вагнер" да положе оружје и избегну казну, али је нагласио да би то требало да ураде што је пре могуће.

"Наравно да постоји шанса да се положи оружје и избегне казна, то је и рекао председник. Делује ми да би то требало урадити прилично брзо", рекао је Крашениников за ТАСС.

Он је додао да у "Вагнеру" има много људи који су доказали своју вредност у Специјалној војној операцији у Украјини и истакао да постоји поштовање према њима, преноси Танјуг.

Медведев: Нећемо дозволити да ово прерасте у државни удар

Заменик председника Савета за безбедност Русије Дмитриј Медведев поручио је да Русија неће дозволити да побуна "вагнероваца" прерасте у пуч и светску кризу.

Опширније читајте ОВДЕ

Улази у Липецк су блокирани у два правца

Улази у Липецк су блокирани у два правца, саопштено је из градске управе.

Ситуација је под контролом, али захтева разумевање од стране сваког становника региона, наводи се у поруци градоначелника на Телеграму.

МСП Русије: Побуна иде наруку спољним непријатељима Русије

Министарство спољних послова Русије упозорило је да побуна иде наруку спољним непријатељима Русије.

"Покушај оружане побуне који се догодио у нашој земљи изазива оштро противљење у руском друштву", наводи се у саопштењу.

Како напомињу у министарству, акције завереника имају за циљ дестабилизацију ситуације у земљи и рушење јединства друштва.

Из министарства су упозорили Запад да не покушава да искористи ситуацију у Русији.

"Упозоравамо западне земље против било каквог наговештаја могућег коришћења унутрашње руске ситуације за постизање својих русофобичних циљева", саопштило је Министарство спољних послова .

Напомиње се да су такви покушаји узалудни и да неће наићи на одговор ни у Русији ни међу разумним политичким снагама у другим земљама.

Начелник војног одељења Руске православне цркве "вагнеровцима": Престаните!

Митрополит Кирил, начелник одељења Руске православне цркве за сарадњу са војском и полицијом позвао је Јевгенија Пригожина и групу "Вагнер" да престану.

Данас бих се обратио Јевгенију Пригожину и "вагнеровцима" у име свих војних свештеника наше цркве који су од првих дана са њима у борбеним редовима - престаните! Оружана побуна, издаја, убадање ножем у леђа... Многи греси се опраштају човеку, али ови греси – издаја, државни удар - нису опроштени, рекао је митрополит.

Путин потписао закон о регрутацији осуђеника на службу по уговору

Председник Руске Федерације Владимир Путин потписао је закон о могућности позивања осуђеника на војну службу по уговору, преносе "РИА Новости".

Ово ће се односити на оне који су осуђени за лакша кривична дела.

Раније је Државној думи достављен нацрт закона о правним гаранцијама за изузеће од кривичне одговорности лица која су склопила уговор са Оружаним снагама Русије током периода мобилизације, као и о ванредном стању.

Министар одбране Русије Сергеј Шојгу потписао је 10. јуна наредбу о поступку служења у добровољачким организацијама.

Ходаковски: Опрости им Господе, јер не знају шта чине

Заменик начелника Главне управе руске гарде за Доњецку Народну Републику (ДНР) Александар Ходаковски навео је да чланови групе "Вагнер" махом нису били упознати са плановима команде.

Војницима је речено да их пребацују у одбрану Белгородске области и били су прилично изненађени даљим током догађаја.

Наводно, руководство групе планира и заузимање Краснодара, навео је Ходаковски. "Опрости им Господе, јер не знају шта чине", додао је.

Јединица "Ахмат" стигла до Ростова на Дону

Борци "Ахмата", елитне јединице Националне гарде из руске Чеченије, стигли су до Ростова на Дону, преносе руски медији.

Специјална јединица чеченских бораца "Ахмат" на путу је ка Ростову на Дону, преносе руски медији.

По друштвеним мрежама круже снимци оклопних возила и камиона са особљем како возе на периферији града, који је постао жариште побуне групе "Вагнер".

Раније данас чеченски лидер Рамзан Кадиров је известио да су се чеченски војници упутили у зону конфликта.

Ердоган разговарао са Путином: Спремни смо да помогнемо у решавању ситуације у Русији

Руски председник Владимир Путин разговарао је телефоном са турским колегом Реџепом Тајипом Ердоганом који му је поручио да је Турска спремна да допринесе решавању ситуације у Русији, саопштено је из канцеларије турског председника.

Ердоган је, како преносе "РИА Новости" рекао и да нико не треба да има користи од догађаја у Русији.

Иран подржава владавину права у Русији

Догађаји у Русији су унутрашње питање те земље, саопштило је иранско Министарство спољних послова уз напомену да Техеран подржава владавину права у тој држави, преносе "РИА Новости".

Саљдо позвао Пригожина да обустави побуну и врати се заједничком циљу - победи у СВО

Гувернер Херсонске области Владимир Саљдо је позвао Јевгенија Пригожина да обустави побуну и подсетио га на заједнички задатак - победа у Специјалној војној операцији.

"Било би врло исправно и добро да Пригожин сам заустави ове акције, јер у историји Русије побуне никада нису доживеле успех - оне су угушене. Једино чему су допринеле је ометање испуњења заједничког задатка", написао је на Телеграму.

Главни задатак Русије у овом тренутку је победа у СВО, ослобађање Украјине од нацистичког утицаја и погубног утицаја Запада, нагласио је Саљдо а поступци "Вагнера" нису у складу са тим циљевима.

Блинкен са Г7, ЕУ, Турском о ситуацији у Русији

Амерички државни секретар Ентони Блинкен разговарао је са колегама из Г7 и шефом дипломатије ЕУ Жозепом Борељом о ситуацији у Русији, преносе "РИА Новости".

Блинкен је разговарао са министрима спољних послова Канаде, Француске, Немачке, Италије, Јапана, Велике Британије и Борељом, наводе из Стејт департмента.

У међувремену, из Стејт департмента је поручено да се подршка САД Украјини неће променити усред догађаја у Русији.

Касније током дана руски медији су пренели да је Блинкен разговарао и са турским министром спољних послова.

Минск: Били смо и остали савезник Москве, сваки унутрашњи сукоб је поклон Западу

Белоруски Савет безбедности саопштио је данас да је Минск био и остао савезник Русије, као и да у потпуности подржава циљеве специјалне операције у Украјини.

"Сваки унутрашњи сукоб у војним и политичким круговима и цивилном друштву је поклон колективном Западу", саопштено је из Савета безбедности Белорусије, преносе "РИА Новости".

"Чак и ако заинтересоване снаге нису извор оваквих сценарија, неће пропустити шансу да их развију и предводе. Ово може да доведе до катастрофе. У историји Русије није било ничег горег од метежа – деструктивног и бесмисленог у својој суштини", наводи се у саопштењу.

Емотивне одлуке и незаконите радње нису вредне последица и губитака до којих могу да доведу.

Градоначелник Ростова на Дону замолио грађане да не напуштају домове

Шеф администрације града Ростова на Дону Алексеј Логнињенко је замолио грађане да не напуштају домове јер постоји моgућност да ће војна техника да прође градом.

"Због ваше безбедности, не напуштајте своје домове, одложите долазак у централни део Ростова и не остављајте децу без надзора", написао је градоначелник на Телеграму.

Путин потписао закон о једномесечном притвору због кршења ратног стања

Руски председник Владимир Путин потписао је закон о притвору од 30 дана због кршења ратног стања у делу земље у којем је проглашено, преносе РИА Новости.

Овај режим је тренутно на снази на територији ДНР, ЛНР, Запорошке и Херсонске области.

Кршење одредби утврђених у складу са савезним уставним законом о ратном стању и другим регулаторним правним актима Руске Федерације о ратном стању, повлачи за собом изрицање административне новчане казне за грађане у износу од петсто до хиљаду рубаља или административно хапшење до тридесет дана; за службена лица - од хиљаду до две хиљаде рубаља или административни притвор до тридесет дана, наводи се у закону.

Друштвена мрежа "ВКонтакте" блокирала страницу "Вагнера"

Друштвена мрежа "ВКонтакте" објавила је да је блокирала станицу приватне компаније "Вагнер" на захтев Федералне службе за надзор комуникација, информационих технологија и масовних медија (Роскомнадзор).

"Заједница је блокирана на захтев Роскомнадзора, јер је уврштена у Регистар забрањених ресурса на основу одлуке Генералног тужилаштва Руске Федерације од 24. јуна 2023. године", наводи се у објави.

Ердоган звао Путина и подржао заустављање оружане побуне

Владимир Путин је на иницијативу турске стране разговарао телефоном са председником Турске Реџепом Тајипом Ердоганом, саопштио је Кремљ.

Председник Републике Турске је изразио пуну подршку напорима које предузима руско руководство како би обуставило оружану побуну.

Митрополит Тихон: Путина промисао Божја ставила на чело Русије

Председник Владимир Путин је тај кога је промисао Божја ставила на чело Русије, да не би дошло до раздора који је погубан за земљу и народ, рекао је митрополит псковски и порховски Тихон и позвао на јединство.

"Шта је потребно да се спречи подела која је погубна за државу и народ у критичним војним ситуацијама каква је садашња? За све епохе и времена само је једно било и остало потребно. Чувајући веру и уверења, оставите по страни свађе и неслоге, ма колико се оне данас чиниле важним странама у сукобу, и будите у јединству са оним кога је промисао Божја поставила да влада Русијом. Како год се ова личност у историји звала: велики Кнез, цар или председник Државног комитета за одбрану и врховни командант Оружаних снага СССР-а. Данас овај терет, крст и одговорност носи председник Владимир Путин. Данас, без претеривања, то је историјски избор за свакога", рекао је митрополит.

Наришкин: Пропао покушај изазивања грађанског рата

"Покушај оружане побуне, издаја, предузета иза леђа војника који се боре на фронту, је најстрашнији злочин који се не може оправдати никаквим прошлим заслугама. Наши непријатељи никада нису успели да победе Русију силом, па су се кладили на цепање наше земље изнутра", казао је Наришкин.

Подсетио је на трагичне догађаје из 1917. године када су претеране личне амбиције и политичко слепило, бескрупулозност и себична жеља за обрачуном, окретање леђа јединственом фронту за одбрану Отаџбине – довеле до непоправљивих и страшних последица.

"У овом тренутку је јасно да је пропао покушај да се уздрма руско друштво, да се у њему пробуде најмрачније тежње и распламса ватра братоубилачког грађанског рата. Руси су показали грађанску зрелост, способност да разликују истину од лажи", закључио је.

Русија наставља несебичну борбу за своју будућност, за свој национални суверенитет, одбијајући агресију тоталитарно-либералних режима Запада, нагласио је.

"Свако од нас, у овој или оној мери, својим поступцима исписује своју историју и зато смо дужни да покажемо одговорност", сигуран је Наришкин.

Наришкин као председник Руског историјског друштва позива суграђане да се уједине око председника Руске Федерације – гаранта Устава, права и слобода – и да подрже Војску која, без обзира на све, обуздава јуриш непријатеља.

Савет Федерације: Пригожин - нова верзија главног издајника у Другом светском рату, генерала Власова

Јевгениј Пригожин је модерна верзија "главног издајника у Другом светском рату", генерала Андреја Власова који је пребегао у нацистичку Немачку, написао је заменик шефа комитета за одбрану Савета Федерације Сергеј Муратов.

"Човеку, официру и команданту је поверено оружје у руке с надом да ће одговорити на своју дужност да брани своју земљу, али је он ипак окренуо оружје у другом правцу, као што је то својевремено урадио генерал Власов, главни издајник Великог отаџбинског рата", написао је на Телеграму.

Издаја се, према његовим речима, увек очекује од либерала, али издаја је у овом случају дошла са потпуно неочекиване стране, зато је, додао је, потребно да се народ уједини око гаранта Устава, тј. председника Русије.

"Желео бих да подсетим Пригожина на речи немачког генерала Јохана Вајса, који је ухапшен током заговарања неуспеле завере против Хитлера - Боље је бити обешен због лојалности него због издаје", закључио је политичар.

Руска војска успешно одбија украјинску офанзиву, уништено складиште "сторм шедоу" ракета

Упркос побуни групе "Вагнер", ваздушно-космичке снаге Русије су синоћ извеле групни удар прецизним оружјем дугог домета на центре електронске обавештајне и авијацијске опреме украјинских ваздухопловних снага на аеродромима "Канатово" и "Дњепар" у Кировоградској области, саопштило је руско Министарство одбране.

"Сви назначени објекти су погођени. Циљ је остварен", наводи се у саопштењу.

Поред тога, као одговор на то што је Украјина гађала мостове који спајају Крим и Херсонску област, уништено је складиште крстарећих ракета британске производње "сторм шедоу".

Оружане снаге Украјине су наставиле безуспешне покушаје офанзивних операција на јужно-доњецком, запорожском, доњецком и красно-лиманском правцу, али сви напади су одбијени, додаје МО.

Оружане снаге Русије су у току протеклог дана одбиле девет напада украјинске војске само у доњецком правцу, а у току борби поражено је више од 250 украјинских војника.

Такође, руски системи ПВО су током претходног дана уништили 24 украјинска дрона.

Песков: Путин је у Кремљу, ради

Председник Русије Владимир Путин се налази у Кремљу и ради, рекао је за "РИА Новости" портпарол Кремља Дмитриј Песков.

"Председник ради у Кремљу", рекао је Песков и демантовао лажне изјаве медија да је председник наводно отишао из Москве у неку од својих резиденција у другом региону.

Савет Федерације је уз председника

Савет Федерације у потпуности подржава председника Русије и сматра да је неопходно да се друштво консолидује, имајући у виду покушај оружане побуне, рекла је председнца горњег дома руског парламента Валентина Матвијенко.

"Снага наше огромне, мултинационалне, мултиконфесионалне земље је у јединству заснованом на грађанској позицији свих, и у нашој историјској нетрпељивости према издаји и провокаторизму", написала је на Телеграму.

Муфтија Северног Кавказа позвао Пригожина да се подвргне Министарству одбране

"Вагнер" на челу са Пригожином мора да заустави побуну и одмах, без икаквих услова, послуша главу руског Министарства одбране и врховног команданта, поручио је Исмаил Берђијев, председник Координационог центра за муслимане у Северном Кавказу, преносе "РИА Новости".

Пригожин је, према његовим речима, побуњеник, који је подигао оружје против својих у тешком тренутку за државу.

Генадиј Зјуганов позвао Пригожина да напусти личне амбиције и заштити отаџбину

Постоје разни неспоразуми међу људима, али дође тренутак у историји сваке државе и грађана када је неопходно да се одбаце личне амбиције, претензије и да се стане у заштиту отаџбине, поручио је генерални секретар Комунистичке партије Руске Федерације Генадиј Зјуганов.

Подсетио је на период Другог светског рата када се Русија борила против нацизма и када је, према његовим речима, сигурно било увређених војника, свештеника и појединаца, али су сви они устали и бранили своју земљу.

"Пажљиво сам слушао обраћање председника и у потпуности подржавам његов позив да се ујединимо у овом страшном и одговорном времену", нагласио је.

Позвао је све левичарске патриотске народне снаге да се уједине и подрже војнике који се боре за Русију, а онима који изазивају раскол је поручио да ће одговарати.

Иза побуне, према његовим речима, стоје стране обавештајне службе и пета колона, која, уместо да окупља друштво, наставља да краде новац или из земље.

"Наш задатак је сада да учинимо све како бисмо зауставили оне који су, упркос тешкој ситуацији за државу, кренули на провокацију. Морамо учинити све да се изборимо против нацизма и фашизма. Зауставимо ову провокацију и учинимо све за потпуну и коначну победу и пораз неофашиста", казао је.

Глазјев: Побуну координирају САД, Британија и можда једна блискоисточна земља

Бивши саветник руског председника Путина, академик Руске академије наука Сергеј Глазјев, приметио је да је покушај побуне у Русији почео када је запела офанзива Оружаних снага Украјине у Донбасу и Запорожју.

Он је на свом Телеграм каналу навео да нема сумње да побуну координирају и усмеравају обавештајне агенције Сједињених Држава, Британије и можда једне блискоисточне земље.

"Побуна се диже у време када непријатељ губи, а његови господари се припремају за мировне преговоре. Свима је јасно да су Оружане снаге Украјине осуђене на пораз. На бојном пољу дошло је до преокрета у нашу корист", навео је Глазјев.

Он је додао да је дужност свих "да се окупимо око председника Русије В.В. Путина и дамо одлучни отпор непријатељу, спољном и унутрашњем".

Обновљен саобраћај у централној улици Ростова на Дону

Саобраћај у централној улици Ростова на Дону је обновљен, градски превоз функционише по уобичајеном реду вожње, написао је на Телеграму шеф градске управе Алексеј Логвињенко.

Раније су градске власти пријавиле привремену измену саобраћања јавног превоза због уведених ограничења саобраћаја на путевима.

Песков: Путин разговарао са лидерима Белорусије, Узбекистана и Казахстана

Председник Русије Владимир Путин разговарао је телефоном са председником Белорусије Александром Лукашенком, председником Узбекистана Шавкатом Мирзијојевим и председником Казахстана Касим-Жомартом Токајевим, рекао је портпарол Кремља Дмитриј Песков, преносе "РИА Новости".

Косачев: Побуна ће бити угушена, Русија ће победити

Нема никакве сумње да ће оружана побуна бити угушена, написао је на свом телеграм каналу потпредседник Савета Федерације Константин Косачов и додао да одлучно подржава руског председника Владимира Путина.

"Поступци побуњеника су издаја националних размера и карактера. Сада свако ко је оклевао има само један избор - да буде уз народ Русије или против њега. Нема сумње да ће побуна бити сломљена. Нема сумње да ће Русија победити. Снажно подржавам председника Путина", написао је он.

Сенаторка Руске Федерације Наталија Косихина је такође изразила уверење у поузданост и потенцијал војске и специјалних структура, које ће, по њеном мишљењу, вратити ред и мир у Ростовску области.

"Сада, када је у току Специјална војна операција, потребно је да се ујединимо како бисмо остварили све постављене задатке. А они који су због тренутних интереса одлучили да се сукобе са званичним Министарством одбране требало би да одговарају пред законом", рекла је Косихина, преносе "РИА Новости".

Путин разговарао са Токајевим: Неопходно поштовање уставног поретка и владавине права зарад мира

Председник Русије Владимир Путин разговарао је телефоном са лидером Казахстана Касим-Жомартом Токајевим о ситуацији у Русији, саопштила је канцеларија казахстанског лидера.

Токајев је казао да су актуелни догађаји унутрашња ствар Русије и поручио да су уставни поредак и владавина права неопходан услов за одржавање реда и мира у земљи. "То је основа безбедности друштва и његовог успешног развоја", нагласио је.

Путин је истовремено захвалио Казахстану на разумевању актуелне ситуације у Русији.

Патријарх Кирил позвао на очување јединства и подржао Путина

Патријарх Московски и целе Русије Кирил позвао је на очување јединства и подржао напоре председника државе да спречи превирања.

"Овај сукоб је искушење и зато морамо брижљиво, још више него у другим временима, да чувамо национално јединство, молимо се Богу, и свом снагом подржавамо војнике и једни друге", поручио је.

Сваки покушај да се посеје раздор унутар земље је највећи злочин који нема оправдања, истакао је патријарх и нагласио да је то недопустиво, поготово у тренутку када се "наша браћа боре и гину на фронту", несебично испуњавајући своју дужност, а непријатељ улаже све напоре да уништи Русију.

Позвао је оне који су, "узевши оружје у руке, спремни да га усмере против своје браће", да поново размисле. "Суочени са заједничком претњом, морамо да одржимо јединство ума и да превазиђемо притужбе и личне амбиције. Колико год то понекад било тешко", поручио је.

Патријарх је подржао напоре председника Русије да спречи немире у земљи.

"Нека Господ чува Русију, њен народ и њену војску", закључио је.

Медведев: Непријатељ жели да поцепа нашу отаџбину, али победа ће бити наша!

Најважније је да Русија победи спољашњег и унутрашњег непријатеља, који жели да поцепа земљу, да сачува државу тако што ће се окупити око председника, врховног команданта оружаних снага земље, поручио је заменик председника Савета безбедности Русије Дмитриј Медведев на Телеграму.

"Раскол и издаја су пут до највеће трагедије, универзалне катастрофе. Нећемо то дозволити. Непријатељ ће бити поражен! Победа ће бити наша!", закључио је.

Северна Осетија: Пригожин жели да гурне Русију у братоубилачки рат

Лидер Северне Осетије Сергеј Мењајло позвао је борце који служе у "Вагнеру" да не повинују злочиначким наредбама Јевгенија Пригожина који је починио "злочин против отаџбине и против народа Русије".

"Пригожин се превише играо, превише је веровао у своје снаге. Толико се заиграо да је помислио да може да поцепа земљу изнутра. Сви разумемо чему такве игре воде. Наша земља је прошла кроз то", додао је лидер Северне Осетије.

По његовом мишљењу, Пригожин покушава да гурне Русију у братоубилачки грађански рат, кријући се иза патриотских слогана, а то је издаја интереса Отаџбине.

У Северној Осетији неће бити отказане манифестације посвећене Дану младости, али ће бити појачане мере безбедности, додао је.

ЕУ: Унутрашња ствар Русије

Европска унија сматра да је ово што се дешава у Русији унутрашња ствар те земље,  рекао је новинарима у Бриселу представник Европске комисије.

"То је унутрашња ствар Русије. Ми пратимо ситуацију", речено је из ЕК, а пренеле су "РИА Новости".  

Ситуација у Ростову мирна

Ситуација поред зграде администрације Ростова на Дону је мирна. С једне стране зграде дежура полицијско возило, а са друге стране постављен је контролни пункт групе "Вагнер", преноси репортер "Спутњика".

Слуцки: Запад покушава да ослаби земљу рукама издајника

Запад покушава да ослаби нашу земљу, да кроз руке још једног издајника посеје нову пометњу у Русији, написао је председник Либерално-демократске партије Леонид Слуцки на Телеграму.

Запад је свестан да је Украјина немоћна да пробије руску линију одбране, упркос колосалном снабдевању оружјем, и зато поново покушава да ослаби руску земљу и руску војску, указао је. "Покушавају да направе нову побуну у Русији и то рукама издајника – Јевгенија Пригожина. То се не може дозволити", написао је Слуцки.

Сви морају да се супротставе непријатељу који покушава да распири унутрашњи сукоб, и то уочи победе Русије, нагласио је.

"Свако од нас сада мора да остане на свом месту и да изврши своју дужност. Сада је најважније да спречимо да унутрашње несугласице које се могу решити прерасту у превирања, а још више у грађански рат", нагласио је и закључио да ова ситуација иде у прилог једино непријатељима у Кијеву, Бриселу и Вашингтону.

Главни задатак Русије је да заустави покушај непријатеља да искористи ситуацију, закључио је.

Руска војска у Вороњежу предузела одговарајуће мере

У оквиру противтерористичке операције на територији Вороњешке области, Оружане снаге Руске Федерације спроводе неопходне оперативне и борбене мере, написао је гувернер Вороњешке области Александар Гусев  на Телеграму.

"Обавештаваћу вас како се ситуација буде развијала", додао је.

Упозорио је да се на друштвеним мрежама објављује много непоузданих информација о наводном кретању колона војне технике у региону и демантовао ту информацију.

"Законодавство Руске Федерације предвиђа одговорност за ширење таквих порука", упозорио је и казао да ће Федерална служба за надзор комуникација, информационих технологија и масовних медија (Роскомнадзор) и тужилаштво канцеларија региона одговорити у складу са законом.

Гувернер је позвао становнике региона да верују само званичним информацијама.

Становницима Вороњежа је поручио да не подлежу провокацијама у информативном простору које стварају они који су заинтересовани да дестабилизују ситуацију у земљи и региону.

Кадиров: У потпуности подржавам сваку реч Владимира Путина

Све што се дешава је нож у леђа и права војна побуна, написао је лидер Чечена Рамзан Кадиров на свом Телеграм каналу.

"Више пута сам упозоравао да рат није време за изношење личних притужби. Замислите како се сада осећају момци у рововима, пред којима је непријатељ, а иза њихових леђа издајничка авантура", написао је Кадиров и додао да су потребни стабилност и јединство.

Он је истакао да у потпуности подржава сваку реч руског председника Владимира Владимировича Путина и да је он сасвим исправно приметио у свом обраћању нацији да је ово војна побуна.

"За такве поступке нема оправдања", нагласио је Кадиров.

Он је апеловао на борце да не наседају на провокације и истакао да су, без обзира која им се обећања дају, безбедност државе и јединство руског друштва изнад свега.

"Погледајте како наши непријатељи на Западу користе ову ситуацију. Колико лажи, колико лажних апела који плаше наше грађане, стварају опасност од дестабилишуће ситуације. А то су очекиване последице Пригожиновог издајничког похода", истакао је Кадиров.

Он је додао да су борци Министарства одбране и Руске гарде из Чеченске републике већ отишли ​​у зоне напетости.

"Учинићемо све да сачувамо јединство Русије и заштитимо њену државност! Побуна мора бити сломљена, а ако су за то потребне оштре мере, онда смо спремни", поручио је Кадиров.

Мирна ситуација у Санкт Петербургу

Ситуација у Санкт Петербургу је мирна и контролисана, а у граду се наставља са појачаним мерама безбедности, саопштила је прес-служба гувернера.

"Ситуација у Санкт Петербургу је мирна и контролисана. Гувернер Александар Беглов је у сталном контакту са шефовима градских агенција за спровођење закона", наводи се у саопштењу, а преносе "РИА Новости".

Московски аеродроми раде према уобичајеном режиму

Московски аеродром "Шереметјево" у условима увођења режима антитерористичке операције у престоници ради према уобичајеном режиму, преносе "РИА Новости".

Аеродром, у складу са потребним прописима, обезбеђује безбедност и одржавање домаћих и страних летова, путника и авио-компанија.

Московски аеродроми "Внуково" и "Домодедово" такође раде нормално, имају све неопходне ресурсе да осигурају безбедност путника и аеродрома.

По уобичајеном режиму, поштујући ред вожње, раде и аеродроми у Сочију, Волгограду и Астрахану, преноси ТАСС.

Осим аеродрома, наставља се уобичајени рад морске луке у Сочију.

Захарова борцима "Вагнера": Уједините се! Ви сте браћа!

Велико је искушење да своје мишљење и ставове ставите изнад народа и државе, а ако пред тим искушењем паднете, "све за шта живимо и боримо се срушиће се", написала је званична представница Русије на Телеграму.

Борцима "Вагнера" који су организовали побуну, поручила је да се уједине и да стану у заштиту руског народа.

"Момци! Иза вас су деца, жене, ваши родитељи! Држава је иза вас. Иза вас је све што браните са оружјем у рукама. Иза вас су гробови оних који себе нису штедели. Иза вас су будуће генерације. Држите се и не дајте се! Уједините се! Ви сте браћа. Не штитите интересе појединаца, већ свих нас. Штитите своју огромну породицу. И верујемо у вас, као што смо увек веровали и подржавали вас", поручила је Захарова.

"Данас смо сви у искушењу, тестирамо своју снагу. Не предајте се! Заједно са председником! Нека нас Бог чува!", закључила је.

ФСБ позвао "вагнеровце" да приведу Пригожина

Федерална служба безбедности Руске Федерације саопштила је да су све информације које су на друштвеним мрежама објављене у име Јевгенија Пригожина о ракетним и бомбашким нападима које је наводно извршило Министарство одбране Русије на позадинске јединице "Вагнера" неистините и да представљају информативну провокацију. 

Оружане снаге Русије настављају да извршавају борбене задатке на линији додира са Оружаним снагама Украјине у зони Специјалне војне операције, додаје се у саопштењу.

"Позивамо борце 'Вагнера' да не праве непоправљиве грешке, да прекину било какве насилне акције против руског народа, да не извршавају злочиначка и издајничка наређења Пригожина и да предузму мере за његово притварање", додаје се у саопштењу. 

Како се наводи, Пригожинове изјаве су позиви на отпочињање оружаног грађанског сукоба на територији Руске Федерације, а његове акције су "забадање ножа у леђа" руским војницима који се боре против профашистичких украјинских снага. 

Због озбиљности ситуације, ФСБ је покренуо кривични поступак у вези са позивом Јевгенија Пригожина на оружану побуну.

Захарова: Имамо једног врховног команданта који нас је позвао на уједињење, урадимо то

Портпаролка руског Министарства спољних послова Марија Захарова позвала је борце групе Вагнер да се уједине са државом и послушају речи председника.

"Имамо једног врховног команданта. Не два, не три. Једног. И позвао је све да се уједине. Само јединство. Јединство под заставом врховног команданта", поручила је.

"Ово је сада главна ствар. Сви имамо свој став према свему. Али у историји долазе тренуци када нечије личне потребе треба оставити по страни за касније, чак и ако мислите да сте 100 посто у праву. Зашто? Јер ако се сада не ујединимо, ако свако заступа само себе и своје виђење ситуације, ништа више неће бити важно", објаснила је Захарова.

"Непријатељ само чека наш грађански сукоб. Неће дочекати", поручила је.

Путин и Лукашенко разговарали телефоном

Руски председник Владимир Путин и председник Белорусије Александар Лукашенко разговарали су телефоном, пренела је белоруска агенција БЕЛТА. 

Председник Руске федерације обавестио је белоруског колегу о ситуацији у земљи.

Дума: "Вагнер" мора да буде уз свој народ, државу и председника, све друго је издаја

Вагнерови борци морају да направе једини исправан избор: да буду уз свој народ, на страни закона, да штите безбедност и будућност Отаџбине, да поштују наређења врховног команданта, све дуго је издаја, поручио је председник Државне Думе Вјачеслав Володин.

"Суочени смо са заједничким спољним непријатељем који промовише идеологију нацизма – убија наше грађане и угрожава безбедност наше земље. У овој ситуацији потребно је да се још више удружимо и учинимо све да победимо", закључио је.

Посланици Државне думе, који заступају интересе грађана Руске Федерације, залажу се за консолидацију снага, подржавају председника Путина, додао је на Телеграму.

Историја Русије је показала да су спољни изазови и претње ујединили руско друштво, проблеми и невоље су увек настајали само због издаје, унутрашњег расцепа и издаје елита, указао је Володин.

"Заједно можемо превазићи све потешкоће", поручио је.

ЛНР и ДНР су уз свог председника

Лидери Луганске Народне Републике Леонид Пасечник и Доњецке Народне Републике Денис Пушилин изразили су подршку дејствима руског председника Владимира Путина.

"Ситуација у ЛНР и на њеним границама остаје стабилна, све је под пуном контролом, службе раде нормално", написао је Пасечник на Телеграму.

Отказане масовне јавне манифестације у Ростову на Дону

Све масовне јавне манифестације у Ростову на Дону су отказане, написао је на Телеграму губернатор области Василиј Голубјев.

Наложио је свим структурама градске власти да преузму мере како би град нормално функционисао, а грађане је замолио да остану у својим кућама и да избегавају одлазак у центар града.

У граду је ограничено кретање у неколико улица, рекли су за "РИА Новости" очевици.

У Орловској области појачане мере безбедности

У Ороловској области, која се налази северозападно од Вороњежа, од синоћ су појачане мере безбедности, све службе раде као и обично, али се становницима саветује да не напуштају регион, написао је гувернер региона Андреј Кличков на Телеграму.

Ситуација је под контролом. Локалне власти заједно са агенцијама за спровођење закона штите безбедност и ред у региону, додао је Кличков.

Гусев: Блокиран саобраћај на делу аутопута М-4 "Дон"

Саобраћај дуж аутопута М-4 "Дон" у региону Вороњеж затворен је од 464. до 777. километра, рекао је гувернер региона Александар Гусев на свом Телеграм каналу.

"Наложио сам да се у случају застоја због блокаде саобраћаја дуж аутопута М-4 'Дон' у региону Вороњежа, хитно помогнем свим возачима. Запослени у релевантним одељењима, општинским управама и волонтери ће благовремено доставити људима воду и све што им је потребно. Искрено молим становнике да се уздрже од путовања регионалним и локалним путевима", написао је Гусев.

Путин: Морамо да одбацимо све што нас ослабљује и подрива изнутра

Русија се данас бори против нацизма, бори се за свој суверенитет и независност, рекао је руски председник Владимир Путин у обраћању јавности.

"Морамо да одбацимо све што нас ослабљује и пдорива изнутра", навгео је руски председник.

Он је истакао да ће заштити све грађане од унутрашњих непријатеља.

У Москви уведен режим противтерористичке операције

На територији града Москве и Московске области уведен је режим противтерористичке операције, саопштио је Национални антитерористички комитет.

Раније је јављено да је, како би се спречили могући терористички напади, овакав режим уведен и на територији Вороњешке области.