Русија

Захарова: САД и њихови сателити промовишу хорор приче о руској нуклеарној претњи

Москва оптужила САД и Кијев да покушавају да дискредитују Русију, док из Вашингтона стиже порука да не могу да потврде тврдње Зеленског да Руси "прете" нуклеарној електрани Запорожје
Захарова: САД и њихови сателити промовишу хорор приче о руској нуклеарној претњиGetty © Carl Court / Staff

Оптужбе кијевског режима и његових западних спонзора о руским претњама Запорошкој нуклеарној електрани (ЗНПП) имају за циљ дискредитацију Москве, саопштило је данас руско Министарство спољних послова.

"Сматрамо оптужбе званичника који представљају кијевски режим и његове прекоокеанске спонзоре да Русија ствара претње Запорошкој електрани као подлу провокацију. Ово је још један покушај дискредитовања Русије, приписујући нам намеру коју немамо и покушавајући да прикрију сопствене злочиначке и терористичке планове да створе ванредну ситуацију која би угрозила животе и здравље локалног становништва и становника европских земаља", наводи се у саопштењу, преноси ТАСС.

Портпаролка руског министарства Марија Захарова изјавила је да "Вашингтон и његови сателити настоје да искористе сваку прилику да креирају и промовишу приче о наводној 'руској нуклеарној претњи'".

"Вашингтон радије игнорише очигледно. Ово је уобичајена ситуација у којој САД и њени сателити користе сваку прилику да креирају и промовишу хорор приче о руској нуклеарној претњи. Уз то, САД настављају да намерно подижу улог и стварају стратешке ризике, увлачећи своје НАТО савезнике у ову опасну активност", истакла је Захарова, коментаришући наводе о нуклеарним ризицима који долазе из Русије.

Она је упозорила да ће "последице такве непромишљене политике бити крајње тужне и за Вашингтон".

Вашингтон одбија да подржи тврдње Кијева о нуклеарном тероризму

Сједињене Државе не могу да потврде недавну тврдњу украјинског председника Владимира Зеленског да Москва планира "терористички напад" на нуклеарну електрану Запорожје, изјавио је портпарол Савета за националну безбедност Џон Кирби.

На питање да прокоментарише најновије опаске Зеленског током брифинга за штампу у Белој кући, Кирби је рекао да су САД наставиле да "прате неке сензоре радијације који се налазе око електране".

"До сада нисмо открили повишене нивое радиоактивности", рекао је Кирби.

На нови притисак новинара, портпарол НСЦ је појаснио да, иако је "видео те коментаре", није "имао ништа да их потврди или да говори о њиховој валидности".

image