"Бизнис инсајдер": Руске трупе успешно користе одбрамбене тактике из Другог светског рата

Руска војска користи проверене и добро познате тактике из Другог светског рата како би поставиле своје одбрамбене положаје, што изазива велике проблеме за Украјинце на бојном пољу

Током Другог светског рата, немачки војници су били импресионирани начином на који су руски војници користили лопате.

Током битке за Стаљинград, Совјети су се показали као мајстори копања ровова и камуфлаже. Немачки команданти су говорили да је положаје Црвене армије потребно уништити што пре зато што је, након што би се Совјети укопали, њихово пробијање било ноћна мора.

Руски инжењери до данас нису изгубили свој дар за постављање одбрамбених линија, пише "Бизнис инсајдер". Они су направили густо испреплетану мрежу утврђења која би могла да осујети украјинску офанзиву.

"Руска инжењерија се показала као једна од најбољих грана руске војске", објавио је недавно Краљевски институт за оружане снаге (РУСИ).

У питању нису нове технике, пошто се руска доктрина изградње утврђења није много променила од краја Хладног рата, наглашавају у РУСИ-ју.

"Руске конструкције и даље прате традиционалне планове утврђивања, који нису мењани од Другог светског рата", објавила је британска обавештајна служба у децембру прошле године.

Руске одбрамбене тактике укључују изградњу ровова ојачаних бетоном, постављање бодљикаве жице, "змајевих зуба", противтенковских шанаца и противпешадијских и противтенковских мина. То представља "велики тактички изазов за украјинске офанзивне операције", наглашава РУСИ.

Свака руска бригада има два инжењерска тима, од којих се један бави изградњом утврђења, док други чисти и поставља мине. 

Иза прве линије укопаних пешадијских позиција, налази се линија ровова и бетонских стрељачких база коју заклањају низови различитих препрека. Сваки од њих широк је нешто мање од километра и сачињава их бодљикава жица, "змајеви зуби" (бетонске тенковске препреке) и противтенковски шанци ширине шест и дубине четири метра.

Друга линија није у потпуности попуњена људством, већ је бране мање групе војника распоређене у шумовитим областима и на узвишењима, тако да су у могућности да покрију широка пространства.

Трећа линија, која је налази око три километра иза прве, састоји се од позиција за повлачење и прикривених локација за резервисте.

"Укупна дубина руских одбрамбених утврђења на појединим местима износи и до 30 километара", пише у извештају РУСИ-ја, који се позива на изјаве украјинских официра.

Чак и када инжењери нису присутни, руске трупе и даље успевају да се укопају.

"Они то раде ручно, и настављају да ојачавају своје позиције сваког дана", наводи се у извештају.

Вероватно најимпресивнији део руских одбрамбених линија чине минска поља, којих "не мањка", наводи се у извештају.

Руска минска поља помогла су у спречавању недавног покушаја напада, током ког су украјинске снаге изгубиле неколико нових немачких тенкова "леопард", као и оклопних возила "бредли".

Чишћење минских поља је изузетно тешко, зато што руске мине имају више окидача и уређаја који ометају њихово деактивирање.

Западне земље су Украјини послале одређену количину опреме за чишћење мина, али је велико питање да ли ће то бити довољно за постизање запаженијих на бојном пољу, наводи "Бизнис инсајдер".