Русија

Лавров: Русија задржава контролу над нуклеарним оружјем у Белорусији

САД су пре много деценија распоредиле тактичко нуклеарно оружје на територији пет држава НАТО-а у оквиру програма који називају заједничком нуклеарном мисијом, подсетио је шеф руске дипломатије
Лавров: Русија задржава контролу над нуклеарним оружјем у Белорусији© Tanjug/Russian Foreign Ministry Press Service via AP

Русија задржава контролу над тактичким нуклеарним оружјем које ће бити распоређено у Белорусији, што је у складу са међународним обавезама, рекао је руски министар спољних послова Сергеј Лавров за канал ОНТ на маргинама Министарског савета ОДКБ.

"Распоређивање нуклеарног оружја ни на који начин не крши било какву међународну обавезу ни Белорусије ни Руске Федерације, а ни обавезе према Споразуму о неширењу нуклеарног наоружања. Задржавамо контролу над оружјем које ће бити постављено на територији нашег савезника, што у потпуности обезбеђује испуњење обавеза које сам поменуо", рекао је он.

Лавров је подсетио да су САД пре много деценија распоредиле тактичко нуклеарно оружје на територији пет држава НАТО-а у оквиру програма који називају заједничком нуклеарном мисијом. Притом, како је казао, и грађане и војно особље ових ненуклеарних земаља "обучавају да рукују нуклеарним оружјем".

Москва је, кад год су САД позивале на разговоре о ограничењима на ову врсту наоружања, позивала Вашингтон да врати тактичко нуклеарно оружје на своју територију, додао је.

"Били смо спремни за то, ако би Американци, попут нас, поставили своје тактичко нуклеарно оружје само на својој територији и ако би уништили инфраструктуру за употребу нуклеарног оружја коју су створили на територији пет ненуклеарних држава. Нисмо чули аргументе који би оповргли овај наш став", додао је министар.

"А када разни западни званичници, председник САД или представници НАТО-а, тврде да су акције Русије и Белорусије неодговорне, нама то указује само на једну ствар – колонијално размишљање. Америка може да ради шта год жели, а свако други може само оно што им она дозволи", закључио је шеф руске дипломатије.

image