Русија

Путин: Развој и модернизација индустрије је приоритет Русије

Стимулишемо увођење најновијих технологија, дигиталних решења и напредних еколошких стандарда, изјавио је лидер Русије
Путин: Развој и модернизација индустрије је приоритет Русијеwww.globallookpress.com © Kremlin Pool/via Global Look Press

Развој и модернизација индустрије у Руској Федерацији остаје приоритет, а власти настављају да стимулишу увођење најновијих технологија у различите индустрије, укључујући и производњу индустријске и енергетске опреме, изјавио је председник Русије Владимир Путин, преносе "РИА Новости".

"Наглашавам: развој и модернизација индустрије је наш апсолутни приоритет", рекао је он у обраћању учесницима и гостима Деветог међународног индустријског форума младих "Инжењери будућности – 2023".

"Због тога ћемо наставити да стимулишемо увођење најновијих технологија, дигиталних решења, напредних еколошких стандарда, заједно са бизнисом, регионима, науком. Наставићемо да ажурирамо програме стручног образовања, обуке и преквалификације кадрова, укључујући и за такве основне, системске индустрије, као што су машинство, бродоградња и авиоиндустрија, производња машина и инструмената, роботика и електроника, производња индустријске и енергетске опреме", истакао је лидер Русије.

Он је нагласио да решавање кључних задатака јачања безбедносног и технолошког суверенитета Русије зависи пре свега од кадровског потенцијала земље.

"Данас баш од кадровског потенцијала у великој мери зависи сигуран развој домаће индустрије, изградња њених конкурентских способности, позиција како на домаћем тако и на светском тржишту, као и решавање кључних задатака из сфере јачања безбедносног, економског и технолошког суверенитета земље", био је јасан председник Русије.

Он сматра веома важним то што све више младих стручњака долази у руска предузећа, који су  компетентни, креативни и модерни, спремни да преузму одговорност и понуде нестандардна решења.

"Управо овакви људи, који су и млади и истовремено искусни стручњаци, који сачињавају колективе наших предузећа, су обезбедили стабилан рад руске индустрије, њен развој у условима тешких спољашњих изазова, и остварили повећање производње најважнијих производа за живот земље – цивилне и одбрамбене", објаснио је Путин.

Лидер Русије закључује да се нада да ће овај форум да послужи развоју кадровског потенцијала водећих сектора руске индустрије, повећању ауторитета и престижа инжењерских и других професија, и јачању партнерстава, као и покретању нових заједничких пројеката.

Руски председник Владимир Путин разговарао је телефоном са иранским председником Ебрахимом Раисијем, који је изразио пуну подршку руском руководству у вези са догађајима од 24. јуна, саопштила је прес-служба Кремља, како наводе "РИА Новости".

"Разговарано је о перспективама даљег развоја обострано корисне билатералне сарадње са акцентом на практичну имплементацију постојећих споразума у ​​области трговине, енергетике и транспорта.Договорен је наставак личних контаката", наводи се у саопштењу.

Дотакнута су и нека међународна питања, укључујући обезбеђење стабилности у Закавказју и сиријско решење, напомиње прес-служба Кремља.

image