Русија

Лавров: Односи Русије и Кине као брод који иде стабилно напред и не обраћа пажњу на крике мајмуна

Зближава нас то што су и Москва и Пекинг центри истински суверених држава, каже руски министар
Лавров: Односи Русије и Кине као брод који иде стабилно напред и не обраћа пажњу на крике мајмунаwww.globallookpress.com © Komsomolskaya Pravda

Трговинско-економска сарадња Русије и Кине наставља да расте, без обзира на покушаје одређених земаља да стану на пут овој доброј сарадњи, изјавио је шеф руске дипломатије Сергеј Лавров у свом видео-обраћању током међународне конференције "Русија и Кина: Сарадња у новој епохи".  

Према подацима Главне царинске управе Кине, трговински промет између Русије и Кине, на крају 2022. године, порастао је за 29,3 одсто и износио је више од 190 милијарди долара, што је рекорд.

Лавров је истакао и да се руско-кинески односи у целини добро развијају, упоредивши их са чамцем који самоуверено плови реком и који не обраћа пажњу на мајмуне и њихове крике са обе стране реке

"Развој свеобухватног партнерства и стратешке сарадње са Кинеском Народном Републиком остаје један од безусловних приоритета домаће дипломатије. Русију и Кину зближава то што наше земље припадају поприлично малом кругу истински суверених држава које спроводе самосталну, независну спољну политику", рекао је руски министар, додајући да је Москва спремна за развој сарадње са Пекингом у свим областима.

Амбасадор РФ у Кини: Ценимо став Пекинга

Русија високо цени уравнотежен став Кине када је реч о украјинској кризи и то што Пекинг разуме који су прави узроци актуелног сукоба, поручио је руски амбасадор у Кини Игор Моргулов на истој конференцији.

Он је поновио да Москва цени то што је Пекинг спреман да допринесе разрешењу кризе, на шта указују кинески план о политичком решењу ситуације и овогодишња посета специјалног изасланика Кине европском континенту током које је кинески дипломата разговарао са европским колегама о украјинској проблематици.

Дипломата је истакао да и Русија и Кина предузимају кораке у циљу стварања једне инклузивне и отворене архитектуре безбедности која неће бити усмерена против других земаља, док се у исто време, како је појаснио, колективни Запад "хвата за сламку" у покушају да не изгуби доминантну позицију на глобалној сцени.

"САД отворено декларишу да спроводе политику сузбијања Русије и Кине, објавивши тако Руску Федерацију за 'непосредну претњу', а КНР – за 'стратешку конкуренцију'", подсетио је он.

Амбасадор је још поручио да НАТО неће успети да распарча евроазијски простор на мини војне блокове, јер је "убеђен да су Русија и Кина заједно у стању да спрече реализацију ових опасних планова".

Свет пролази кроз највећу трансформацију од Другог светског рата

Председник Руског савета за међународне послове Игор Иванов данас је, такође, оценио да "савремени свет пролази кроз најкомплекснији период трансформација целокупног система међународних односа насталог као резултат Другог светског рата". Овај неизбежан процес, како је објаснио, одражава објективне потребе развоја друштва.

"Пред нашим очима одвија се опасна борба за нови светски поредак. Овај процес не може бити лаган или брз јер он наилази на упорно противљење оних снага које су заинтересоване да се очува стари светски поредак", изјавио је Иванов. 

Како је даље навео, Русија и Кина могу да рачунају на подршку великог броја земаља приликом креирања једног праведнијег света, а пре свега на подршку држава Глобалног југа. 

image