Путин током сусрета са војском: Спречили сте грађански рат, народ није био уз побуњенике (ВИДЕО)

Војска спречила да у земљи дође до великог хаоса, поручио руски лидер

Руски војници помогли су земљи у тешком тренутку и успешно спречили хаос, рекао је данас председник Русије Владимир Путин у Кремљу.

Како је навео, руска војска је, заправо, спречила избијање грађанског рата и осигурала безбедност стратешки и других важних објеката, а брзим и прецизним радом спречено је да дође до жртава међу цивилима. 

У исто време, председник Русије истакао је да су пилоти, који су 24. јуна изгубили живот, погинули часно, "испуњавајући свој дуг" пред државом. У њихову част, Путин је објавио минут ћутања. 

Лидер је истакао да "људи, армија, народ нису били са побуњеницима" и додао да се захваљује читавим Оружаним снагама Русије, припадницима специјалних и безбедносних служби за њихову "храброст и верност народу Русије и војној заклетви". 

"Показали сте одговорност за будућност земље", подвукао је.

Јединство народа и одлучност и храброст војника заједнички су зауставили грађански рат, те није било потребно позивати јединице које се данас налазе на фронту, појаснио је Путин.

Данашњем обраћању руског председника присуствовао је и министар одбране Сергеј Шојгу, као и припадници војске и безбедносних служби који су допринели заустављању оружане војне побуне у суботу.

Золотов: Није искључен страни фактор, знали смо да се спрема побуна

Командант Националне гарде Русије Виктор Золотов поручио је да није искључено да су у покушају државног удара учествовале западне обавештајне агенције, као и да је врло могуће да су на Западу знали да се спрема оружана побуна.

Како је објаснио, брзо напредовање групе "Вагнер" у тренутку побуне било је могуће због тога што је у близини Москве била велика концентрација њихових снага. Ипак, чак и да су "вагнеровци" успели да дођу до престонице, "Вагнер" не би могао да заузме Москву, све провокације биле би угушене, нагласио је он.

Безбедносне службе су знале да се спрема побуна, таква информација добијена је из штаба Јевгенија Пригожина, а према тим информацијама проблеми су се очекивали у периоду од 22. до 25. јуна.

Золотов је још додао да ће Национална гарда добити тешко наоружање и тенкове, о чему је већ било речи током састанка са председником Русије, и поручио да је Москва спремна за било какве провокације. 

"Увек се спремамо за такав сценарио, провокације ће бити угушене", прецизирао је Золотов.