Русија

Путин: Русија у потпуности финансирала "Вагнер", Украјина изгубила 259 тенкова и 780 оклопних возила

Само на ореховском правцу, који Украјина сматра главним и најуспешнијим за њихову офанзиву, у последњих седам дана уништено је 281 борбених возила, од којих 40 тенкова
Путин: Русија у потпуности финансирала "Вагнер", Украјина изгубила 259 тенкова и 780 оклопних возила© kremlin.ru/Фото: Михаил Терещенко, ТАСС

Од почетка такозване, дугонајављиване, украјинске офанзиве, непријатељ је изгубио више од 250 тенкова и 780 оклопних возила, казао је данас председник Русије Владимир Путин током састанка у Кремљу са припадницима Министарства одбране.

"Само на ореховском правцу, који Украјина сматра главним и најуспешнијим за њихову офанзиву, у последњих седам дана уништено је 281 борбено возило, од којих 40 тенкова и 102 оклопна возила. Све то, захваљујући акцији наших војника", прецизирао је председник Русије.

Према његовим речима, они који учествују у Специјалној војној операцији треба да постану "градивно ткиво руководства руског Министарства одбране".

Говорећи о догађају од 24. јуна у Ростову на Дону, Путин је казао да ће држава да уради све да подржи породице војника погинулих у току побуне.

"Русија је у потпуности финансирала 'Вагенер'", рекао је Путин и додао да су од маја 2022. до маја ове године власти платиле приватној војној компанији више од 86 милијарди рубаља, што износи око једну милијарду евра.

Истовремено, власник компаније "Конкорд" је преко војне трговине за годину дана добио од државе 80 милијарди рубаља за снабдевање војске храном, прецизирао је руски лидер. 

"Надам се да том приликом нико ништа није украо. Позабавићемо се тиме", нагласио је.

Поред Министарства одбране, Руске гарде, специјалних служби, ФСБ-а, Министарства унутрашњих послова, посебну улогу у смиривању побуне имали су руски војници које је Путин дочекао у Кремљу.

Захваљујући њиховим одговорним акцијама, које сведоче да су одани заклетви, отаџбини и руском народу, у држави се није догодило оно што се очекује после побуне – потпуни хаос и грађански рат, казао је Путин и као врховни командант се захвалио војницима.

Војници су, према његовим речима радили у веома тешким условима, на прометним аутопутевима, трудећи се да избегну жртве међу цивилним становништвом.

Нажалост, додао је Путин, "претрпели смо и борбене губитке – нема другог назива за то, јер наши другови су погинули бранећи отаџбину".

"Ово кажем без икакве патетике и без икаквог претеривања. Желим још једном да нагласим: хаос у земљи би био неизбежан и непријатељ би то, наравно, искористио", објаснио је.

Непријатељ већ одавно покушава то да уради, али му не полази за руком, констатовао је председник и нагласио: "Надам се да му неће успети, то јест сигуран сам у то. Не зна се шта би на крају било са земљом, али сва достигнућа која су постигнута током ратних дејстава била би изгубљена. А ви то нисте дозволили".

image