Шојгу дочекао министра одбране Кубе: Хавана нам је пријатељ (ВИДЕО)

Састав велике кубанске делегације сведочи о расположењу Хаване да разговара о широком броју питања у војној и војно-техничкој области

"Куба је била и остаје најважнији савезник Русије у региону. Кубански пријатељи потврдили су свој став према нашој земљи, између осталог тако што су показали разумевање разлога за почетак Специјалне војне операције у Украјини", рекао је Шојгу, министар одбране Русије и генерал армије Сергеј Шојгу на састанку са министром Револуционарних оружаних снага Републике Кубе Алваром Лопезом Мјером у Москви, саопштило је руско Министарство одбране.

Како је напоменуо министар, односи две земље су у успону, политички дијалог Москве и Хаване је на високом нивоу, и Русија је спремна да пружа помоћ Куби, која је у незаконитој трговинско-економској блокади Сједињених Америчких Држава.

"У условима када САД већ деценијама спроводе нелегалну и незакониту трговинско-економску блокаду Кубе, спремни смо да помогнемо Острву слободе и пружимо подршку нашим кубанским пријатељима", рекао је он.

Састав велике кубанске делегације сведочи о расположењу Хаване да разговара о широком броју питања у војној и војно-техничкој области, приметио је Шојгу и предложио да се на данашњем састанку детаљно разговара о свим постојећим и перспективним пројектима сарадње у војној области.

Ове године је неколико руских делегација на високом нивоу боравило у званичним посетама Куби, казао је Шојгу и подсетио да је недавно у званичној посети Русији боравио премијер Републике Кубе Мануел Мареро.

Министар је нагласио да Москва и Хавана бране Повељу УН, против њене замене такозваним поретком заснованим на правилима, који одражава жељу колективног Запада да промовише неоколонијалне начине постојања за рачун поробљених земаља и поражених конкурената.

Извори сукоба у Украјини ─ агресивна политика САД

Коментаришући ситуацију у Украјини, кубански министар изјавио је да извори актуелног војног сукоба у Украјини потичу од агресивне политике САД.

"Тежња Вашингтона да настави ширење НАТО-а према руским границама довела је до последица које су приморале Русију да отпочне специјалну војну операцију. У овом контексту Русија има водећу улогу у борби против фашизма, који се они тренутно труде да прошире у Европи", истакао је кубански министар.

Он је такође нагласио да се Хавана противи једностраним антируским санкцијама, који су противречни Повељи УН.

"САД и неки њихови савезници више пута су извршили инвазију на суверене земље, сходно својим интересима. Куба је против такве лицемерне политике и двоструких стандарда. Историја ће захтевати од САД да одговарају за последице њихове агресивне војне доктрине ван граница НАТО-а, која представља претњу миру, безбедности и међународној стабилности", закључио је министар војног ресора Кубе.