Лавров: Запад распиривањем сукоба у Украјини успорава стварање мултиполарног света, е па неће моћи

Русија даје пример другим земљама како да остваре суверенитет у кључним областима, нагласио је шеф руске дипломатије

Прорачуни власти европских земаља да распиривањем украјинског сукоба спрече јачање Русије осуђени су на неуспех, рекао је министар спољних послова Сергеј Лавров за "Первиј канал".

"Земље Колективног запада су опседнуте жељом да спрече формирање мултиполарног светског поретка и не пропуштају прилику да бране своју хегемонију. Украјину виде као инструмент којим могу да спрече стварање мултиполарног света, тако што ће спречити јачање Русије. Њихови планови су осуђени на неуспех", рекао је Лавров.

Запад би се наоружао против сваке друге земље која би желела да заштити своје националне интересе, као што је то учинила Русија, рекао је Лавров.

"Ослањам се на процене мојих пријатеља, који дуги низ година веома помно прате еволуцију америчке позиције и генерално акције колективног Запада. Логика коју они виде у поступцима Американаца се своди на тезу: морамо одмах да елиминишемо побуњеника – Русију која се усудила да нам противречи", казао је Лавров.

"Ако би било која друга земља бранила своје националне интересе на овај начин, одлучно, чврсто, сигуран сам да би Запад узео оружје против ње", оценио је шеф руске дипломатије.

Русија даје пример другим земљама, како да остваре суверенитет у кључним областима, закључио је.

О миру: Жалосно што свет не жели преговоре

Лавров је још подвукао да власти у Русији сматрају да је немогуће одустати од циљева који су били зацртани приликом отпочињања Специјалне војне операције, а упозорио је и да што дуже Кијев и Запад одуговлаче са преговорима, то ће бити теже постићи договор. 

"Јако је жалосно да светска јавност нема довољну жељу да створи услове за одржавање озбиљних преговора између Русије и Украјине. Мирни преговори ће се одржати само онда када Русија види да су кључне државе Запада, пре свега САД, предузеле озбиљне кораке, предложиле нову архитектуру безбедности која ће заштитити Запад, Европу, Русију и Украјину и када Русији буду дате јасне гаранције да Украјина неће ући у НАТО, а Украјина добије гаранције о ненападању".

Лавров је нагласио и да су тренутни односи РФ и Запада као борба два света, те да Москва више не може да се ослања на споразуме потписане са Западом, укључујући и оне који су правно обавезујући. Рекао је и да је председник Путин отворен за разговор са страним званичницима, али да они не пројављују иницијативу, већ да само неки од њих - на пример, немачки канцелар Олаф Шолц и лидер Француске Емануел Макрон - говоре да имају намеру да поразговарају са руским лидером. Ипак, како каже, никаквих конкретних корака у том смеру за сада нема.

Министар је данас поручио и да постоји сумња да низ западних држава шаље у Украјину и своје званично војно особље.

Он се дотакао и теме оружане побуне која се десила у суботу и изјавио да је врло вероватно да је Вашингтон издао наредбу Кијеву да не користи узбуркану ситуацију у Русији и да не изазива провокације или диверзије.