Украјина почиње са вежбама за случај нуклеарне катастрофе у Запорожју

Циљ вежби је да се координишу акције свих служби у случају реалне опасности од ванредног стања у Запорошкој нуклеарки, саопштио је украјински званичник

У делу Запорошке области која је под контролом Украјине почињу вежбе за случај ванредне ситуације у Запорошкој нуклеарној електрани, саопштио је шеф регионалне војне администрације Јуриј Малашко на Телеграму.

"Почињу командно-штабне вежбе са властима и снагама цивилне заштите Запорошке области. Обука ће се одвијати на територији Запорожја и Запорошке области. Могућа су привремена ограничења кретања у појединим областима", написао је украјински званичник.

Циљ вежби је, према његовим речима, да се координишу акције свих служби у случају реалне опасности од ванредног стања у Запорошкој нуклеарки.

Раније је украјински председник Владимир Зеленски, позивајући се на извештај који је наводно добио од обавештајно-безбедносних служби Украјине, рекао да Русија припрема терористички напад са испуштањем радијације у локалној нуклеарки.

"Ово је бесмислица", рекао је руски министар спољних послова Сергеј Лавров. Стални представник Русије при УН Василиј Небензја је на састанку Савета безбедности казао да се Русија нада да Запад Кијеву неће дозволити да организује катастрофу у Запорошкој нуклеарној електрани, а "све чешће параноичне изјаве украјинских лидера" су крајње забрињавајуће.

Мисија Међународне агенције за атомску енергију (ИАЕА) на челу са генералним директором Рафаелом Гросијем, који је ту станицу посетио у јуну, "упркос свим препрекама из Украјине" могла је да се увери у апсурдност оваквих изјава.

Запорошка нуклеарка се налази на левој обали Дњепра. То је највећа нуклеарна електрана у Европи по броју блокова и инсталисаном капацитету.

Украјинска војска је раније редовно гранатирала територију Запорошке нуклеарне електране, а како је закључио руски министар одбране Сергеј Шојгу, кијевски режим настоји да створи привид претње нуклеарном катастрофом.

Од марта прошле године, станицу чува руска војска. Према руском Министарству спољних послова, ово је неопходно како би се спречило цурење нуклеарних и радиоактивних материјала.