Русија

"Форбс": Битка код Мале Токмачке је била катастрофа за украјинску војску

Толико најављивана украјинска офанзива већ четвртог дана је доживела дебакл, пише "Форбс", иначе преко сваке мере наклоњен Кијеву
"Форбс": Битка код Мале Токмачке је  била катастрофа за украјинску војскуGetty © Alexander Koerner

Покушај 47. јуришне бригаде и 33. механизоване бригаде украјинске војске да пређу минско поље у јужној Украјини 8. јуна био је погубнији него што се мислило, пише "Форбс". Аналитичари су недавно избројали још више разбијених и напуштених борбених возила пешадије "бредли М-2" 47. бригаде.

Како пише овај сајт, украјински фотограф се у суботу или пре суботе приближио месту неуспелог напада сасвим довољно да начини фотографије руског минског поља у којем је заробљена украјинска борбена група, а где је уништено десетине најбољих возила западне производње 47. и 33. бригаде, при чему је страдало или рањено више Украјинаца.

Украјинска контраофанзива толико најављивана већ четвртог дана је доживела дебакл, пише "Форбс" наводећи да су се тада споменуте две бригаде упутиле јужно од Мале Токмачке у јужној Запорошкој области. Њихов циљ био је руско упориште у граду Роботино.

То је важна територија, јер ако Украјинци успеју да пробију руске линије у Роботину, могу да напредују на Токмак. А ако успеју да пробију руске линије у Токмаку, могу да крену у Мелитопољ, што би пресекло руске снаге на југу Украјине.

Због значаја те линије Роботино-Токмак-Мелитопољ хеликоптери руских ваздухопловних снага патролирају изнад. А ту су и мине, стотине или чак хиљаде ТМ-62 које су, тврди "Форбс" постављене изузетно густо.

Недавне фотографије старог бојног поља приказују неексплодиране мине ТМ-62 које леже само неколико метара једне од других у минском пољу које изгледа као тепих.

Руске трупе су приметиле украјинске бригаде како прилазе Роботину 8. јуна и подигле хеликоптере "камов КА-52" који су употребили противтенковске пројектиле, али "Форбс" тврди да су украјинске трупе "страдале" од мина на бојном пољу.

Украјинци су били опремљени финским возилима "леопард 2Р", уз помоћ најмање једног "висента" који је припадао 33. бригади. Успели су да очисте неке мине, односно неколико трака мина.

Међутим, "леопард 2Р" је очигледно промашио више мина. Заробљена под ватром, борбена група се распала. Посада је изашла из возила, вукући рањене и погинуле са собом. Спасилачке снаге које су биле у возилима М-2 покупиле су преживеле.

Кад се дим разишао видело се више од 25 украјинских возила: 17 комада М-2, четири тенка "леопард 2А6", три "леопарда 2Р" и један "висент".

Ови губици су најпре изгледали као лакши, али су аналитичари гледајући фотографије и снимке из дронова додавали уништена возила на листу.

Губитак једног возила за уклањање мина "висент" није велика ствар за украјинску војску, наводи "Форбс", јер поседује десетине ових возила. Проблем за Украјинце је то што су добили само стотину "бредлија" и 21 "леопард 2А6" са својим далекометним топовима калибра 55. Финска је Украјини дала свих шест својих "леопарда 2Р".

"За крвавих сат или два, борбена група 47. и 33. бригаде изгубила је скоро петину украјинских М-2, петину својих 'леопарда 2А6' и половину 'леопарда 2Р'. Сједињене Државе су одмах обећале више него довољно додатних М-2 да надокнаде губитке од 8. јуна, али европски савезници Украјине тек треба да набаве више 'леопарда 2А6'. И буквално више нема 'леопарда 2Р'", пише "Форбс".

Губици пак представљају 15 одсто снага комбиноване две бригаде на фронту које су и даље у борби, наводи сајт, позивајући се на то да је Валериј Маркус, командант 47. бригаде објавио нове фотографије са фронта.

Неки војни аналитичари указали су на то да поједини "леопарди 2" и М-2 који су остали на бојном пољу нису за старо гвожђе. Али недавне фотографије наглашавају обим штете.

Један напуштени "леопард 2А6" је спаљен и зарђао. Најмање један од М-2 је изгубио куполу.

Украјинске снаге би морале да обезбеде то подручје, да подигну кишобран противваздушне одбране и очисте мине пре него што почну да одвлаче уништена возила.

Али толики труд и ризик можда нису вредни награде - шачице оштећених возила за које би биле потребне недеље, ако не и месеци рада да се врате у функцију." Не може се порећи да је битка 8. јуна јужно од Мале Токмачке била катастрофа за украјинску војску", наводи "Форбс".

image