Русија

Путин: Економска независност је циљ Русије, наши произвођачи су бољи од западних

Рад и производња руских компаније нису ништа лошији од онога што нуде западне компаније, спремни смо да будемо конкуренција Западу, каже лидер Русије
Путин: Економска независност је циљ Русије, наши произвођачи су бољи од западних© kremlin.ru/Фото: Сергей Савостьянов, ТАСС

Председник Русије Владимир Путин истакао је данас на пленарном форуму Агенције за стратешке иницијативе у Москви да је јако битно да економија Русије буде у стању да сама производи све што јој је потребно, и да не зависи од увоза.

Он је подвукао да се ближи крај доминације одређених центара и да руске компаније не производе ништа лошије производе него западне, као и да је тржиште огромно и да Русија има велики број партнера. Ново време, како је рекао, је већ наступило, ми у њему живимо и то није нешто што нас чека у далекој будућности.

"Ни једна доминација није вечна. Спремни смо да будемо конкуренција Западу. Наши произвођачи су доказали да могу да раде боље од западних, али им је потребна помоћ да напредују", рекао је Путин и додао да ће Русија почети да осваја и тржишта Заједнице независних држава, ШОС-а и БРИКС-а.

Дуги низ година страни брендови су истискивали наше, али не због бољег квалитета, већ агресивних реклама и нарушавања правила Светске трговинске организације, приметио је председник Русије. Свет се, како је даље навео, није срушио након санкција и одласка страних компанија из Русије. 

Напротив, "читава економија иде напред" од како су се стране компаније повукле, објаснио је он, те навео да је БДП у мају ове године у поређењу са истим периодом прошле порастао за преко пет одсто, што је "солидан показатељ", док је у прерађивачкој индустрији регистрован раст од 12,8% одсто. 

Полице у радњама у Русији нису празне иако су се то многи надали, нагласио је Путин.

Како је даље навео, програми пласирања унутрашњих брендова треба да постоје у сваком од региона Русије, то је "јако важно", оценио је, објаснивши да управо у градовима почиње развој нових брендова, а самим тим касније и развој добро препознатљивих руских брендова у ширем смислу. Због тога, потребно је циљано радити на пласирању домаћих брендова, поручио је.

Током последњих пет месеци, како је рекао Путин, у земљи је поднето више од 43.000 захтева за регистрацију нових трговинских марки, што је за трећину више него прошле године.

Оценио је да сматра да су се до сада појавили неки веома интересантни брендови, и да се нада да ће и он сам моћи да их употреби или да их обуче. 

Подсетимо, ово је трећи пленарни форум Агенције под називом "Јаке идеје за ново време" и на њему ће бити размотрене идеје које су добиле највећу подршку стручне јавности, а које се тичу јачање суверенитета и свеобухватног развоја Русије.

Према последњим подацима, око 24.000 иницијатива било је размотрено ове године, а већина њих нуди неочекивана решења за побољшање животног стандарда у различитим областима. Све идеје класификоване су тако да се односе на једну од три области: дигитални и технолошки развој, социјална сфера и економија и бизнис.

Први форум "Јаке идеје за ново време" одржан је 2020, а други - 2022. године.

image