Русија

Откривен разлог "Вагнерове" побуне

"Вагнер" је једина војна формација која је одбила да потпише уговор са руским Министарством одбране
Откривен разлог "Вагнерове" побуне© Komsomolskaya Pravda/Global Look Press

Група "Вагнер" једина је војна формација која је одбила да потпише уговор са руским Министарством одбране непосредно пре него што је покренула побуну прошле недеље, изјавио је посланик Андреј Картаполов шеф комитета Државне думе за одбрану.

"Сви осим 'Вагнера' су се повиновали. Осим овог господина који је одбио", рекао је посланик, избегавајући да шефа те приватне војне групе Јевгенија Пригожина назове именом.

Након што је шеф "Вагнера" одбио да парафира речено му је да његова јединица неће учествовати у Специјалној војној операцији, додао је Картаполов.

"То је практично значило да више неће бити новца, финансијских и материјалних средстава. А за господина Пригожина, новац је важан фактор, можда и одлучујући", рекао је посланик.

Осим чињенице да ће му финансије бити укинуте, до побуне је шефа "Вагнера" довело и превелико узбуђење, али и "претеране и глупе амбиције", оценио је Картаполов.

"И све се заједно изродило у издају и превару својих сабораца", закључио је он.

Руски председник Владимир Путин недавно је изјавио да је Русија у потпуности финансирала "Вагнер" и да су од маја 2022. до маја ове године власти приватној војној компанији платиле више од 86 милијарди рубаља, што износи око једну милијарду евра.

Истовремено, власник компаније "Конкорд" је преко војне трговине за годину дана добио од државе 80 милијарди рубаља за снабдевање војске храном, прецизирао је руски лидер. 

Оружана побуна "Вагнера" заустављена је захваљујући преговорима које је, у договору са председником Русије Владимиром Путином, у суботу водио белоруски лидер Александар Лукашенко.

На крају је Пригожин пристао да оде у Белорусију, док је неким од бораца који нису учествовали у побуни понуђено да потпишу уговор са Министарством одбране, а осталим "вагнеровцима" обећано је да неће бити кривично гоњени. 

Непосредно пре почетка побуне, руско Министарство одбране је саопштило да је више од 20 руских добровољачких организација укључених у сукоб са Украјином потписало уговоре.

Пригожин је одбио да следи њихов пример, тврдећи да је његова група "високо ефикасан ентитет" који је "органски интегрисан у целокупни систем".

image