НАТО кап која је прелила чашу: Зашто је Русија напустила Споразум о конвенционалним оружаним снагама

Западне земље су имале више него довољно времена да покажу здрав разум, али су одабрале пут сукоба са Русијом, казао је руски дипломата

Ступање Финске у НАТО и процедура пријема Шведске у Алијансу били су "кап која је прелила чашу" и учинила неизбежним повлачење Русије из Споразума о конвенционалним оружаним снагама у Европи (ЦФЕ), изјавио је заменик министра спољних послова Русије Сергеј Рјабков у говору на Конференцији чланица ЦФЕ.

Према његовим речима, Русија ће изаћи из овог Споразума 7. новембра ове године, чак и "ако Дунав потече уназад".

Значајно је нарушен стабилан баланс конвенционалних оружаних снага у северној Европи након што је у НАТО ступила Финска, земља која није држава потписница ЦФЕ споразума, а граничи се са делом територије Руске Федерације где се споразум примењује, објаснио је Рјабков и упозорио на могућност да се у Финској, а ускоро и у Шведској, распореде конвенционалне оружане снаге трећих држава.

Управо ови кораци су били "последња кап која је прелила чашу" због којих је повлачење Русије из споразума неизбежан, нагласио је и додао да се не ради о намери која би могла да се ревидира, већ о одлуци која је већ усвојена и оличена у закону земље.

"Западне земље су имале више него довољно времена да покажу здрав разум, али су одабрале пут сукоба са Русијом, што се, између осталог, одразило и на стратешки концепт Северноатлантске алијансе", објаснио је Рјабков.

"Немамо намеру да опомињемо наше противнике, који су одавно и чврсто заузели своју погрешну позицију. Очекујемо да неће губити време и енергију на ритуална заклињања и бесмислене апеле на нас", рекао је заменик министра.

Ипак, нови преговори о контроли над конвенционалним наоружањем у Европи биће могући само у случају да Запад одустане од антируске политике.

"Ако и када наступи тренутак да се седне за преговарачки сто, свет ће бити потпуно другачији и биће потребни принципијелно другачији приступи. Наравно, водићемо се искључиво нашим националним интересима", казао је дипломата.