Небензја: Кијев може да угрози безбедност целе Европе саботажом у Запорошкој нуклеарки

Украјинце "као стадо терају на клање" у оквиру такозване контраофанзиве Оружаних снага Украјине, коју сами Украјинци називају "запорошка кланица", казао је руски дипломата

Кијев наставља да спроводи провокације у вези са Запорошком нуклеарном електраном, иако Међународна агенција за атомску енергију (ИАЕА) улаже напоре да осигура безбедност станице, наводи се у писму сталног представника Русије при УН Василија Небензје послатом Савету безбедности и Генералној скупштини те организације.

Бројни састанци Савета Безбедности УН по овом питању су и раније вођени и то на иницијативу Руске Федерације или напорима ИАЕА да повећа безбедност у нуклеарки у којој се налазе стручњаци агенције, подсетио је Небензја.

Москва је раније послала писмо УН у којем потврђује да не планира да диже у ваздух нуклеарну електрану Запорожје и позива генералног секретара те организације да примора Кијев да се уздржи од провокација против електране.

Говорећи на седници Савета безбедности УН упозорио је да се терористички напади кијевског режима унапред припремају с циљем да се окриви Русија, као што је било у случају Буче и Каховске ХЕ.

"Не дај Боже да се одлуче да изазову несрећу на Запорошкој нуклеарној електрани, коју Украјинци гранатирају, од које ће страдати много људи широм Европе", упозорио је.

Шансе за мир у Украјини пропуштене су у пролеће 2022. године, захваљујући Сједињеним Америчким Државама и Европској унији, сада ће услови за Кијев бити другачији, истакао је.

Према његовим речима, никакво западно оружје неће променити однос снага током сукоба у Украјини, а већина независних војних стручњака већ отворено признаје да је пораз кијевског режима само питање времена.

Украјинце "као стадо терају на клање" у оквиру такозване контраофанзиве Оружаних снага Украјине, коју сами Украјинци називају "запорошка кланица", казао је и додао да кијевском режиму још није понестало мобилизационе резерве, иако све иде ка томе.