Лавров за РТ Балкан: Чекам свог старог друга Ивицу Дачића да дође у Москву, нека бира датум (ВИДЕО)

Надам се да ће Срби да одоле свим притисцима Запада и да ће Заједница српских општина бити формирана, рекао је шеф руске дипломатије

Русија подржава српски народ и његову позицију у одбрани Резолуције 1244, рекао је руски министар спољних послова Сергеј Лавров на брифингу одговарајући на питање РТ Балкан.

Надам се да ће Срби да одоле свим притисцима Запада и да ће Заједница српских општина бити формирана, како је обећано пре десет година.

Велика златна милијарда диктира свима своја правила и то до најситнијих детаља, до тога с ким ће одређена земља имати пријатељске односе и с ким ће шта да потпише, нагласио је.

"Зато се надам да ће српски народ да одоли тренутној тешкој ситуацији. Запад покушава на све начине да поништи споразуме достигнуте још пре десет година о формирању ЗСО на Косову и Метохији, када су покушавали да организују заједницу на Северу Косова, где је већинско српско становништво, без представника Србије", истакао је.

Ми смо солидарни са српским народом и њиховом позицијом да бране Резолуцију 1244 УН, и бране све принципе договорене са међународном заједницом које су одобриле УН.

Лавров се осврнуо и на његову неуспешну посету Србији прошле године рекавши да га је Запад спречио да допутује у Београд тако што је земљама које се граниче са Србијом наредио да забране руским авионима да пролете.

"Нема разлога да се љутимо на пријатељске, српске власти", изјавио је Лавров, одговарајући на питање наше редакције."Чекам свог старог друга Ивицу Дачића да одабере датум који му одговара и да дође у Москву", казао је уз осмех.

У току су преговори око конкретног датума посете Москви, казао је и додао да није сигуран да ли ће Запад показати "ново, охоло негодовање" и потрудити се да спречи Дачића да посети Москву.

То какву политику Запад води, према речима Лаврова, добро илуструје ситуација из септембра прошле године када су Русија и Србија у Њујорку, на Генералној скупштини, потписалe план консултација спољнополитичких одељења.

"Сетите се какву су хистерију испољили амерички и европски званичници. Говорили су: 'Осуђујемо! Како је Србија у овом часу могла да потпише план консултације са Русијом'", подсетио је Лавров.

Осуђујемо! 

"То се не лечи, то је опсесија сопственом величином. Опсесија непоправљиве уверености да су једини у праву", објаснио је.

Контакти између Русије и Србије се одвијају редовно, казао је.

"Поштујемо и српског председника и премијерку и министра дипломатије јер су увек отворени за контакте са нашом амбасадом, а увек нам је отворена могућност да разговарамо телефоном", казао је.