Русија

Лавров: Русија ће бити центар мултиполарног света, притисци Запада све јачи

Западне земље су усмерене против тога, врше притиске на сваку земљу која показује самосталност и прати своје националне интересе, казао је Лавров
Лавров: Русија ће бити центар мултиполарног света, притисци Запада све јачи© Tanjug/Russian Foreign Ministry Press Service via AP

Данашњи догађаји у свету представљају процес кретања од доминације Запада ка праведном мултиполарном свету чији ће Русија бити центар, рекао је руски министар спољних послова Сергеј Лaвров током брифинга.

"Западне земље су усмерене против тога, врше притиске на сваку земљу која показује самосталност и прати своје националне интересе", казао је Лавров.

Говорећи о НАТО, Лавров је рекао да је Кина у доктринарним документима НАТО дефинисана као њихов главни изазов, додајући да је хегемон златне милијарде то и сам признао.

Русија ће настојати да се Савет безбедности УН прошири и у њега убаце земље Азије, Африке и Латинске Америке како би се постигла далека већа једнакост у свету, казао је.

Говорећи о ратним злочинима рекао је да докази на основу којих оптужују Русију никада нису представљени, казао је Лавров.

"Што се тиче ратних злочина и кршења међународног хуманитарног права, мало је доказа које нам Запад даје. Питамо их да своје изјаве поткрепе доказима, али то се не дешава", казао је.

Поновио је да ни један проблем на који је Русија указивала, а тичу се Споразума о житу, није решен и зато не види који би разлози могли да утичу на продужење Споразума.

"Без обзира, експорт руског жита се наставља, Русија превазилази све препреке које је Запад створио, и скоро педесет милиона тона се шаље. Наши партнери неће страдати", рекао је.

Али однос који Запад има према Споразуму о житу је упитан, додао је и казао да је Русији недавно показан документ који наводно доказује да руско ђубриво и храна не потпадају под санкције.

"Али то је лажан документ, свако ко се разуме видеће да није верно истини", казао је.

Што се тиче украјинског дела Споразума, извози се само оно жито које иде у комерцијалне сврхе, а не оно намењено земљама у развоју, што је била његова прва намена коју је иницирао генерални секретар УН Антонио Гутереш.

У случају изласка из Споразума о житу, Русија ће снабдевати најсиромашније земље житом о свом трошку у оном обиму у ком је то потребно, рекао је Лавров.

О покушају побуне: Нисмо дужни да се правдамо

Говорећи о недавном покушају оружане побуне у Русији Лавров је рекао да Русија није у обавези да никоме ништа објашњава у вези са тим и могућим утицајем на процесе у земљи.

"Знате, ми нисмо дужни никоме ништа да објашњавамо, да дајемо било каква уверавања, понашамо се транспарентно, председник је говорио о овој теми, све политичке снаге наше земље су говориле о овој теми. Ако неко на Западу има сумње, па то су ваши проблеми", рекао је министар одговарајући на питање западног новинара да ли је ситуација у Русији стабилна у контексту недавног покушаја побуне, и додао да Руска Федерација озбиљно сумња у адекватност многих западних лидера.

"Русија је увек излазила из било каквих невоља, а ово је гласније од невоље, тешко је то назвати, изашла је јача, јача", додао је Лавров.

"Сва деца из Украјине могу да се врате"

Сва украјинска деца која се налазе у Русији могу да се врате својим родитељима, ако се родитељи појаве и предају такав захтев, казао је министар.

Москва не крије имена деца која су евакуисана у Русију из зоне борбених дејстава, казао је Лавров и додао да су одређена деца већ нашла уточиште код својих рођака.

"Више стотина украјинске деце смештено је у породице у Руској Федерацији, али та деца нису усвојена", казао је.

Ускоро опширније...

image