Русија

Захарова: Кијев спрема нуклеарну катастрофу у Запорожју

Кијев је поставио додатне уређаје за мерење радијације, јавиле су градске власти, а недавно су у неколико региона Украјине почеле вежбе у случају нуклеарне катастрофе, упозорила је руска званичница
Захарова: Кијев спрема нуклеарну катастрофу у ЗапорожјуGetty © Carl Court / Staff

Кијевске власти припремају још један терористички напад, упозорила је портпаролка руског Министарства спољних послова Марија Захарова.

"Кијев је поставио додатне уређаје за мерење радијације, јавиле су градске власти. А недавно су у неколико региона Украјине отпочете вежбе у случају хаварије у Запорошкој нуклеарној електрани", објаснила је Захарова.

И стални представник Русије при УН Василиј Небензја је упозорио да Кијев наставља да спроводи провокације у вези са нуклеарком.

"Не дај Боже да се одлуче да изазову несрећу на Запорошкој нуклеарној електрани, коју Украјинци гранатирају, од чега ће страдати много људи широм Европе", упозорио је.

Москва је послала писмо УН у којем потврђује да не планира да диже у ваздух нуклеарну електрану у Запорожју и позива генералног секретара те организације да примора Кијев да се уздржи од провокација.

Притом, и портпарол Кремља Дмитриј Песков је упозорио да постоји опасност да би Украјина могла да изведе диверзију на Запорошкој нуклеарној електрани, која би могла да доведе до нуклеарне катастрофе. 

Доказ њихове спремности је то што су гранатирали Каховску хидроелектрану, након чега је дошло до пуцања бране и катастрофалних поплава у Запорошкој области.

У Запорошкој нуклеарки се налазе представници Међународне агенције за атомску енергију (ИАЕА) и они сведоче напорима које руска страна улаже како би осигурала безбедност станице, додао је.

image