Британске службе планирају провокације у Запорошкој нуклеарци? Спровешће до НАТО самита

Британци управљају провокацијом преко Главне обавештајне управе украјинске војске, Министарства одбране и председника Украјине Владимира Зеленског, каже Владимир Рогов

Британске службе планирају потенцијални напад украјинских снага на Запорошку нуклеарну електрану, рекао је данас Владимир Рогов, лидер покрета "Заједно са Русијом".

Он је истакао да, према подацима које има, Кијев разматра неколико сценарија, а нису искључени ни ракетни или терористички напад. 

Провокација може бити спроведена у дело до почетка самита НАТО у Литванији, који је планиран за 11. и 12. јул. 

Британци управљају провокацијом преко Главне обавештајне управе украјинске војске, Министарства одбране и председника Украјине Владимира Зеленског, каже Рогов.

Запорошка нуклеарка налази се на левој обали Дњепра, у Запорошкој области Русије, недалеко од града Енергодара. Ово је највећа нуклеарна електрана у Европи по броју блокова и инсталисаној снази. Од марта прошле године нуклеарка се налази под контролом руских војника, а украјински војници од тада редовно гранатирају територију нуклеарке и град Енергодар.

Последњих дана Украјина је преко медија почела да пласира вест да Русија, наводно, спрема напад на нуклеарку. Москва то изричито демантује и тврди да Кремљ нема разлога да нападне нуклеарку, посебно ако се узме у обзир да се она већ сада налази под контролом Русије.