Русија

Медведев: Спрема се нуклеарна апокалипса

Свет је у много горем сукобу него у време Кубанске ракетне кризе, јер су наши противници одлучили да победе највећу нуклеарну силу – Русију, закључио је бивши председник Руске Федерације
Медведев: Спрема се нуклеарна апокалипсаGetty © Matt Cardy / Stringer

Нуклеарна апокалипса не само да је могућа, већ је врло вероватно да ће се десити, упозорио је заменик председника Савета безбедности Русије Дмитриј Медведев.

Према његовим речима, ни један политичар не жели то да призна али за то постоје најмање два разлога.

"Први: Свет је у много горем сукобу него у време Кубанске ракетне кризе, јер су наши противници одлучили да заиста победе највећу нуклеарну силу – Русију. Они су, без сумње, невиђени кретени, али тако је како је", указао је Медведев у чланку "Ера конфронтације" за "Расијскују газету".

Други разлог је, сматра бивши председник Русије, то што "сви знамо ко је и где" већ употребио нуклеарно оружје.

"То више није табу", закључио је.

Кубанска ракетна криза је један од критичних момената Хладног рата, који је свет довео на ивицу нуклеарног уништења. Сукобу је претходило размештање америчких ракета средњег домета (2.400 км) у бази код Измира у Турској, и у бази око Барија у Италији. 

Америчка војска је 6. и 9. августа 1945. бацила атомске бомбе на Хирошиму и Нагасаки, убивши 140.000 људи у првом граду и 74.000 у другом. Огромна већина жртава атомског бомбардовања су цивили. Сваке године се у Хирошими и Нагасакију одржавају меморијалне церемоније у знак сећања на нуклеарну трагедију, која убила укупно 214.000 људи.

Свет се мења

Ситуација у Украјини и Донбасу, према речима Медведева, није регионални сукоб, већ тотална конфронтација између колективног Запада и остатка света, оценио је Медведев.

Сукоб је узрокован "дијаметрално супротним гледиштима на даљи развој човечанства", указао је. С једне стране, објаснио је, су западне земље које "не желе да признају да се свет радикално променио и изгубе своју доминацију".

"Хибридни рат који сада воде са нама је њихова последња шанса да задрже повољан статус кво за себе, да не изгубе своју ослабљену моћ и утицај", приметио је руски званичник.

На другој страни, како је рекао, није само Русија, већ и "глобални Исток и Југ", чије становништво чини скоро две трећине планете. "То су земље које настављају да јачају, постепено превазилазе економске и политичке последице колонијалне прошлости. Залажу се за равномеран развој свих држава. Без старијих и млађих партнера. Без циничне поделе на историјски развијене и неразвијене земље", истакао је Медведев.

Жеља ових држава за независношћу се не допада "бившим колонијалистима", који се "свим силама држе прошлости", закључио је.

image