Чегрињец: Шолц мора да попуни рупе у знању историје како се не би више бламирао, Крим је Русија

Украјина као држава уопште није постојала до 1991. године, а чињеница да је Крим 1954. године укључен у састав Украјинске ССР је велика историјска грешка коју су Кримљани исправили, објаснио је руски званичник

Савремени европски политичари су уских схватања, не знају историју и не разумеју шта је Русија, рекао је Роман Чегрињец, копредседавајући Скупштине словенских народа Крима коментаришући изјаве немачког канцелара Олафа Шолца да је Украјина већ у совјетско време била независна држава, а Крим био њен део.

"Шолц би требало да попуни рупе у знању историје како се више не би бламирао због својих квазиисторијских и неписмених изјава", поручио је Чегрињец.

"Савремени европски политичари су уских схватања и неписмени, не желе да уче историју и не разумеју шта је Русија", нагласио је.

Подсетио је да Украјина као држава уопште није постојала до 1991. године, а чињеница да је Крим 1954. године укључен у састав Украјинске ССР је велика историјска грешка коју су Кримљани исправили.

"Крим је био, јесте и заувек ће остати део Русије", нагласио је руски званичник, преносе "РИА Новости".

Кримска област се налазила у саставу Руске Совјетске Федеративне Социјалистичке Републике до 19. фебруара 1954. године. Тада је Президијум Врховног савета Совјетског Савеза издао указ о њеном преласку у састав Украјинске ССР на иницијативу Никите Хрушчова. Након распада СССР-а, полуострво је остало у саставу Украјине.

Крим је поново постао руски регион након референдума одржаног на полуострву у марту 2014. године, после државног удара у Украјини. За поновно уједињење са Русијом гласало је 96,77 одсто бирача на Криму и 95,6 одсто становника Севастопоља.

Руско руководство је више пута изјављивало да су становници Крима гласали за демократско уједињење са Русијом, уз потпуно поштовање међународног права и Повеље УН. Према речима руског председника Владимира Путина, питање Крима је "коначно затворено".