Наришкин упозорава: САД спроводе провокације против арапског света у Сирији

Нормализација арапско-сиријских односа не одговара америчкој администрацији, која чини све да их поремети и дискредитује руководство у Дамаску, каже директор руске Спољне обавештајне службе

Тим америчког председника Џoзефа Бајдена чини све да поремети арапско-сиријску нормализацију односа и дискредитује руководство Сирије, упозорио је директор руске Спољне обавештајне службе Сергеј Наришкин. 

Како је оценио, развој односа између Сирије и других арапских земаља добија на замаху након историјског самита Лиге арапских држава у Саудијској Арабији, успоставља се међудржавни дијалог - од питања борбе против тероризма до економског опоравка.

"Без сумње, ово ће побољшати ситуацију на Блиском истоку, укључујући омогућавање милионима сиријских избеглица да се врате у своју домовину. Али таква перспектива очигледно не одговара америчкој администрацији. Тим Џoзефа Бајдена чини све да поремети арапско-сиријску нормализацију и дискредитује руководство Сирије", казао је Наришкин.

Он је упозорио да се, према подацима којима располаже руска Спољна обавештајна служба, припремају провокације, укључујући и употребу хемијских отровних супстанци и да су начин за њихову примену разрадили у мају ове године, у сиријској провинцији Идлиб милитанти локалног крила Ал-Каиде под контролом ЦИА, групе Кхурас ал-Дин, као и екстремисти из Исламске партије Туркестана.

"Око 100 цивила је отровано. Американци нису заборавили своје штићенике из ИСИС-а на југу Сирије: испоручили су им ракете са бојевим главама пуњеним отровним материјама. Налазе се у близини насеља Хавија и Заврија, недалеко од америчке војне базе 'Ет-Тан'. Ово место је постало право 'гангстерско гнездо'. Недавно је тамо формиран америчко-британски 'Заједнички обавештајни комитет', а у стварности штаб за управљање акцијама ИСИС-а у јужној Сирији и региону Дамаска, који предводи заменик команданта америчке Централне команде Џејмс Мелој", истакао је.

Према његовим речима, Англосаксонци се, као што то обично раде, спремају да поткрепе своје махинације снажном медијском кампањом, чији је циљ да покажу земљама арапског света да је њихов избор у корист обнављања дијалога са председником Башаром Асадом био "стратешка грешка".

"Онима који се не слажу са оваквим приступом директно прете санкције. Очигледно да је Запад прави злочиначку 'грешку'. Оно у чему ће сигурно успети јесте да успостави репутацију провокатора нестабилности на Блиском истоку. Међутим, у то у региону нико не сумња", закључио је Наришкин.