Русија

Захарова: Зеленски не може да замисли Украјину без Крима, али могао је Крим без воде

"Нацистичка суштина кијевског Наполеона", закључила је руска званичница коментаришући изјаве украјинског председника којим се позива на рат
Захарова: Зеленски не може да замисли Украјину без Крима, али могао је Крим без водеwww.globallookpress.com © Maksim Konstantinov/Global Look Press

Зеленски не може да замисли Украјину без Крима али могао је дуги низ година да га замишља без воде, написала је портпаролка руског Министарства спољних послова Марија Захарова.

Раније је украјински председник Владимир Зеленски за Си-Eн-Eн рекао да не одустаје од планова да врати Крим, упркос проблемима са украјинском контраофанзивом.

"Не можемо да замислимо Украјину без Крима. И докле год Крим остаје под окупацијом Русије, то значи једно – рат још није завршен", рекао је Зеленски.

Коментаришући изјаву украјинског председника којом се позива на рат и то што не разматра ни један сценарио за мирно решење ситуације, Захарова је приметила да Зеленски Крим замишља и без Кримљана.

"Нацистичка суштина кијевског Наполеона", закључила је.

Кримска област се налазила у саставу Руске Совјетске Федеративне Социјалистичке Републике до 19. фебруара 1954. године. Тада је Президијум Врховног савета Совјетског Савеза издао указ о њеном преласку у састав Украјинске ССР на иницијативу Никите Хрушчова. Након распада СССР-а, полуострво је остало у саставу Украјине.

Крим је поново постао руски регион након референдума одржаног на полуострву у марту 2014. године, после државног удара у Украјини. За поновно уједињење са Русијом гласало је 96,77 одсто бирача на Криму и 95,6 одсто становника Севастопоља.

Руско руководство је више пута изјављивало да су становници Крима гласали за демократско уједињење са Русијом, уз потпуно поштовање међународног права и Повеље УН. Према речима руског председника Владимира Путина, питање Крима је "коначно затворено".

image