Украјина искључила далековод који струјом снабдева Запорошку НЕ

Оружане снаге Украјине могу извести и ракетни напад по просторијама у којима се чува искоришћени радиоактивни материјал, упозорава саветник шефа "Росенергоатома"

Украјина је искључила далековод који је струјом снабдевао Запорошку нуклеарну електрану, саопштио је данас саветник шефа "Росенергоатома" Ренат Карча.

Далеководи су, подсетимо, изузетно важни за нуклеарку, јер се помоћу њих и три дизел генератора, који се користе у случају да дође до проблема са далеководима, обезбеђује хлађење реактора, неометан рад нуклеарке и спречава да дође до нуклеарне катастрофе.

Карча је још додао да сматра да Оружане снаге Украјине могу извести ракетни напад по просторијама у којима се чува искоришћени радиоактивни материјал у оквиру нуклеарке, након чега би Кијев могао да покуша да заузме нуклеарну електрану.

Нуклеарни блокови, са друге стране су, како је рекао, сто одсто сигурни и до њих Украјинци не могу да допру. 

Карча не искључује и да би украјинска страна могла да одлучи да нападне системе за хлађење, што би, како оцењује, било опасно, али је могуће санирати, иако веома тешко. 

Подсетимо, последњих недеља председник Украјине Владимир Зеленски, али и други украјински званичници, саопштили су да Русија, наводно, припрема напад на нуклеарну електрану, због чега су чак отпочели и вежбе у случају да заиста дође до несреће. 

Ипак, Русија нема разлога да нападне објекат који је под њеном контролом од марта прошле године и у којем се, према подацима украјинске стране, налази неколико стотина руских војника.