Русија

Кад "голубица" подстиче сукоб: "Унилевер" завршио на украјинском списку "међународних спонзора рата"

Украјинска Национална агенција за превенцију корупције сматра да британски произвођач робе широке потрошње обављањем своје законске дужности плаћања пореза у земљи у којој послује "подржава Путинову ратну машинерију"
Кад "голубица" подстиче сукоб: "Унилевер" завршио на украјинском списку "међународних спонзора рата"Getty © Andreas Rentz/Getty Images

Украјинска влада је означила британског произвођача робе широке потрошње "Унилевер" као "међународног спонзора рата", објавила је у понедељак Национална агенција за превенцију корупције.

У саопштењу објављеном на званичном телеграм каналу агенције се овај корак образлаже чињеницом да је "Унилевер" наставио са продајом производа и након почетка руске Специјалне војне операције у Украјини, односно да је наставио са својом законском дужношћу плаћања пореза у земљи у којој послује.

Украјинска агенција је такође истакла да британска компанија није напустила руско тржиште иако је раније обећавала супротно, те да је удвостручила своје профите у земљи који су у 2022. години износили око 103.2 милиона долара, у односу на око 53.6 милиона у години пре.

"'Унилевер' не може да се супротстави сукобу док истовремено подржава Путинову ратну машину. Ову компанију смо уврстили на листу међународних спонзора рата јер стотине милиона пореских доприноса који иду у руски буџет помажу у финансирању рата против Украјине", рекао је шеф те агенције Александар Новиков.

Поред детерџената "Фери" и "Доместос", супа "Кнор", сапуна "Дав" (голубица), "Унилевер производи око 400 других брендова и кућних производа. 

Британска компанија је међу првима ограничила своје пословање у Русији усред западних санкција, зауставивши извоз и увоз из Русије, као и инвестиције, рекламе и друге пројекте у земљи.

Међутим, "Унилевер" је наставио да продаје "основну храну и хигијенске производе" који се производе у Русији, нагласивши да ће сав профит који се тиме оствари остати у Русији.

Из те компаније је у фебруару саопштено да се наставља разматрање "финансијских импликација сукоба" на своје пословање, уз упозорење да ће можда морати у потпуности да прекине пословање у Русији.

Такође је напоменуто да би тај потез могао довести до губитка промета, профита и отписа имовине компаније у Русији.

"Излазак није једноставан" и компанија не жели да напусти отприлике 3.000 запослених које тренутно запошљава у Русији, рекао је тада бивши извршни директор Ален Џоуп.

image