Русија

Песков: Сви дронови који су јутрос напали Москву су уништени или неутралисани

Министарство одбране Русије потврдило је да је идентификовано, а затим и уништено пет дронова, за шта је, како се наводи, одговоран кијевски режим
Песков: Сви дронови који су јутрос напали Москву су уништени или неутралисаниwww.globallookpress.com © Kremlin Pool/Global Look Press

Сви дронови који су напали Москву су уништени или неутралисани, то је апсолутна чињеница, рекао је портпарол Кремља Дмитриј Песков, преносе "РИА Новости".

Раније је Градоначелник Москве Сергеј Собјанин саопштио је за јавност да је уз помоћ неколико украјинских дронова данас покушан напад на Московску област, а нападе су одбиле снаге ПВО.

Кремљ, према његовим речима, не може професионално да говори о раду руског одбрамбеног система и томе како је спречио данашње нападе.

"Можемо само да констатујемо да су сви ови дронови или уништени или неутралисани захваљујући раду тих система. То је апсолутно очигледна чињеница", рекао је Песков, одговарајући на питање да ли Кремљ верује да је било могуће повећати ниво безбедности престонице.

Министарство одбране Русије потврдило је да је идентификовано, а затим и уништено пет дронова, за шта је, како се наводи, одговоран кијевски режим. Четири су оборили ПВО системи, док је један оборен електронским путем. Министарство потврђује да нико није настрадао и да нису регистрована никаква оштећења ни на једном од објеката који је био у близини.

МО РФ је данашње акције окарактерисало као покушај терористичког напада.

Коментаришући вести да је данас на аеродрому у Чеченији претучена новинарка Јелена Малашина, Песков је потврдио да је председник Русије Владимир Путин обавештен о нападу на новинарку и адвоката Александра Немова.

Инцидент је веома озбиљан и захтева конкретне мере, казао је Песков и потврдио да се овим питањем бави комесарка за људска права у Руској Федерацији Татјана Москалкова.

Како је јавила канцеларија руског омбудсмена, неидентификована лица су на аеродрому напала и претукла дописницу "Нове газете" Јелену Милашину и адвоката Зареме Мусајеве Александра Немова, који су дошли да чују пресуду.

Новинарки је, како наводи "Новаја газета", дијагностикована затворена краниоцеребрална повреда, сломљени су јој прсти. Жртве су, у пратњи комесара за људска права у Чеченији, пребачене у болницу у Беслану.

Лидер Чеченије Рамзан Кадиров рекао је да су акције снага безбедности спроведене у складу са руским законодавством.

image