"Росенергоатом" упозорава: Кијев ноћас планира напад на Запорошку нуклеарну електрану (ВИДЕО)

У ноћи 5. јула Украјина ће напасти нуклеарну електрану Запорожје уз помоћ високопрецизног оружја и дронова камиказа, каже саветник генералног директора "Росенергоатома" Ренат Карча

У ноћи 5. јула Украјина ће напасти нуклеарну електрану Запорожје уз помоћ високопрецизног оружја и дронова камиказа, упозорио је саветник генералног директора "Росенергоатома" Ренат Карчаа.

"Истовремено, Украјина планира да 3. јула из авиона избаци муницију са радиоактивним отпадом који је премештен из јужно-украјинске нуклеарне електране на један од војних аеродрома Украјине", казао је Карча.

Он је истакао да план резерве за испуштање радиоактивних супстанци предвиђа употребу високопрецизног пројектила Тачка-У напуњеног радиоактивним отпадом.

Заменик портпарола генералног секретара УН Фархан Хак изјавио је да генерални секретар УН Антонио Гутереш није звао Владимира Зеленског.

"Генерални секретар није звао председника Зеленског", казао је Хак за "РИА Новости", одговарајући на питање да ли је Гутереш звао Зеленског или било ког другог представника у Кијеву да га замоли да не чини провокације у нуклеарној електрани Запорожје.

Наиме, како је раније изјавио портпарол Кремља Дмитриј Песков, говорећи о ситуацији са нуклеарком у Запорожју, претње провокација из Кијева су сталне. Према његовим речима, то је показала саботажа у Каховској хидроелектрани.

Крајем јуна украјинске власти на територијама Запорошке области под контролом Оружаних снага Украјине најавиле су вежбе у случају ванредног стања у Запорошкој НЕ.

НЕ Запорожје се налази на левој обали Дњепра у близини града Енергодара. У октобру 2022. године нуклеарна електрана је постала власништво Русије. Украјинска војска је раније редовно гранатирала Енергодар и територију нуклеарне електране у близини града.