Русија

Песков: Постаје опасно, Кијев може да изведе саботажу на Запорошкој нуклеарки

Русија предузима све мере како би стала на пут опасности која прети станици, рекао је портпарол Кремља
Песков: Постаје опасно, Кијев може да изведе саботажу на Запорошкој нуклеаркиwww.globallookpress.com © Dmitry Grigoriev/Argumenty i Fakty

Постоји велика претња да ће Кијев да изведе саботажу на Запорошкој нуклеарној електрани, а последице могу да буду катастроафлне, рекао је портпарол Кремља Дмитриј Песков, преносе "РИА Новости".

"Ситуација је прилично напета. Претња да ће кијевски режим да изведе саботажу је велика, а последице могу да буду катастрофалне", рекао је он.

Украјинске власти су показале да ни од чега не зазиру, казао је Песков и подсетио да су недавно дигле у ваздух Каховску хидроелектрану, због чега је дошло до пуцања бране и катастрофалних последица у региону.

Русија предузима све мере како би стала на пут опасности која прети Запорошкој нуклеарки, нагласио је.

Саветник генералног директора "Росенергоатома" Ренат Карча је дан раније упозорио да ће у ноћи 5. јула Украјина да нападне нуклеарну електрану Запорожје уз помоћ високопрецизног оружја и дронова камиказа.

Због тога су Телеграм канали од јутрос преплављени порукама о ситуацији у Запорошкој нуклеарној електрани.

На срећу, ситуација је мирна, није регистрована повећана радиоактивност, а украјински медији јутрос преносе да нуклеарка ради нормално и да није дошло до пребацивања или размештања технике или људства.

Нема основа за продужење Споразума о житу

Још нема основа за продужење Споразума о житу, али још има времена, још увек може да се примени део споразума који се односи на Русију, казао је Песков и додао да ће Москва своју одлуку да објави благовремено.

"До сада, није завршен део споразума који се односи на Русију и, сходно томе, у овом тренутку, нажалост, нема основа за продужење Споразума", рекао је Песков.

Црноморска иницијатива, коју су 22. јула 2022. године потписали представници Русије, Турске, Украјине и УН, подразумева извоз украјинског жита и хране, као и ђубрива преко Црног мора из три луке, укључујући Одесу. Иницијатива за жито је саставни део пакетског споразума.

Други део, меморандум Русија-УН, који је предвиђен на три године, укључује деблокаду руског извоза хране и ђубрива, док је међу главним задацима било поновно повезивање Руске пољопривредне банке на СВИФТ, обнављање испорука пољопривредне механизације, резервних делова и услуга, рестаурација цевовода за амонијак Тољати-Одеса и низ других мера.

Москва је истакла да овај део пакетског споразума још није спроведен.

image