Песков: Постаје опасно, Кијев може да изведе саботажу на Запорошкој нуклеарки

Русија предузима све мере како би стала на пут опасности која прети станици, рекао је портпарол Кремља

Постоји велика претња да ће Кијев да изведе саботажу на Запорошкој нуклеарној електрани, а последице могу да буду катастроафлне, рекао је портпарол Кремља Дмитриј Песков, преносе "РИА Новости".

"Ситуација је прилично напета. Претња да ће кијевски режим да изведе саботажу је велика, а последице могу да буду катастрофалне", рекао је он.

Украјинске власти су показале да ни од чега не зазиру, казао је Песков и подсетио да су недавно дигле у ваздух Каховску хидроелектрану, због чега је дошло до пуцања бране и катастрофалних последица у региону.

Русија предузима све мере како би стала на пут опасности која прети Запорошкој нуклеарки, нагласио је.

Саветник генералног директора "Росенергоатома" Ренат Карча је дан раније упозорио да ће у ноћи 5. јула Украјина да нападне нуклеарну електрану Запорожје уз помоћ високопрецизног оружја и дронова камиказа.

Због тога су Телеграм канали од јутрос преплављени порукама о ситуацији у Запорошкој нуклеарној електрани.

На срећу, ситуација је мирна, није регистрована повећана радиоактивност, а украјински медији јутрос преносе да нуклеарка ради нормално и да није дошло до пребацивања или размештања технике или људства.

Нема основа за продужење Споразума о житу

Још нема основа за продужење Споразума о житу, али још има времена, још увек може да се примени део споразума који се односи на Русију, казао је Песков и додао да ће Москва своју одлуку да објави благовремено.

"До сада, није завршен део споразума који се односи на Русију и, сходно томе, у овом тренутку, нажалост, нема основа за продужење Споразума", рекао је Песков.

Црноморска иницијатива, коју су 22. јула 2022. године потписали представници Русије, Турске, Украјине и УН, подразумева извоз украјинског жита и хране, као и ђубрива преко Црног мора из три луке, укључујући Одесу. Иницијатива за жито је саставни део пакетског споразума.

Други део, меморандум Русија-УН, који је предвиђен на три године, укључује деблокаду руског извоза хране и ђубрива, док је међу главним задацима било поновно повезивање Руске пољопривредне банке на СВИФТ, обнављање испорука пољопривредне механизације, резервних делова и услуга, рестаурација цевовода за амонијак Тољати-Одеса и низ других мера.

Москва је истакла да овај део пакетског споразума још није спроведен.