Русија

Захарова: Кијев планира терористички напад на Запорошку нуклеарку

Нема те тачке на планети која неће осетити последице катастрофе, радијација ће утицати на све - ваздух, воду и храну, упозорила је руска званичница
Захарова: Кијев планира терористички напад на Запорошку нуклеаркуwww.globallookpress.com © Pavel Kashaev, Павел Кашаев/Global Look Press

Америчке и британске власти не виде за себе директну опасност и зато одобравају кијевском режиму да изведе терористички напад на запорошку нуклеарну електрану, рекла је портпаролка руског Министарства спољних послова Марија Захарова за радио "Спутњик".

Украјина, према њеним речима, планира терористички напад на нуклеарку, и ако до тога дође последице ће осетити цео свет.

"Нема те тачке на планети коју то неће дотаћи, и атмосфера, и светски океан и пољопривредни производи. Ако се заиста догоди, то ће утицати на све - ваздух, воду и храну. А жеља Зеленског да тај фактор искористи у своје екстремистичке и терористичке сврхе је очигледна", нагласила је Захарова.

"Зеленски ће извршити терористички напад на нуклеарну електрану у Запорожју. Тако треба да се каже, јер је то истина. Већ месецима је гранатирају. И није она случајно гађана. Нису тамо назначили мету из незнања, већ због детаљно испланиране тактике. Русија о томе одавно говори, упозорава на нуклеарни екстремизам режима Зеленског", рекла је и додала да је украјински председник изабрао најбољу методу како би држао цео свет као таоце.

"САД и Британија верују да су далеко, да, ако се нешто деси, неће доћи до њих. Из незнања верују да имају посебне, индивидуалне дозиметре и гас маске, можда уникатне бункере, и да их последице неће стићи", оценила је и подсетила да су се у време пандемије и богати, и сиромашни, и здрави, и болесни нашли у истој ситуацији.

И портпарол Кремља Дмитриј Песков је потврдио да постоји велика претња да ће Кијев да изведе саботажу на Запорошкој нуклеарној електрани, а последице могу да буду катастрофалне.

Саветник генералног директора "Росенергоатома" Ренат Карча је дан раније упозорио да ће у ноћи 5. јула Украјина да нападне нуклеарну електрану Запорожје уз помоћ високопрецизног оружја и дронова камиказа.

Због тога су Телеграм канали од јутрос преплављени порукама о ситуацији у Запорошкој нуклеарној електрани.

На срећу, ситуација је мирна, није регистрована повећана радиоактивност, а украјински медији јутрос преносе да нуклеарка ради нормално и да није дошло до пребацивања или размештања технике или људства.

image